Scriitorul Eric Carle, autorul faimoasei cărți pentru copii „Omida mâncăcioasă” a decedat

0
168

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori la nivel mondial a decedat duminică, la 91 de ani. 
 
Fiul lui, Rolf, a declarat pentru The New York Times că tatăl său a murit de insuficienţă renală. 
 
Scriitorul Eric Carle s-a născut în 1929 la Siracuza, în statul american New York, ca fiu al unor imigranţi germani care l-au dus înapoi în Germania în 1935. 
 
La începutul anilor ’50, Carle s-a întors în SUA, iar amintirile sale dureroase despre copilăria sa din Germania nazistă au devenit impulsul pentru opera sa de autor pentru copii. 
 
Carle a publicat peste 100 de cărţi traduse în circa 70 limbi. 
 
A devenit faimos la nivel mondial la sfârşitul anilor ’60 pentru „The Very Hungry Caterpillar„, povestea unei omide cu un apetit care nu încetează să crească, notează AFP. Omida devorează un măr, două pere, trei prune, patru căpşuni, cinci portocale, o prăjitură de ciocolată şi brânză … înainte de a se transforma într-un magnific fluture multicolor. Cartea, publicată în 1969, a fost tradusă în 66 de limbi şi s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare. 

A absolvit „Akademie der bildenden Kunste”, prestigioasa academie de artă din Stuttgart. Şi-a dorit mereu să se întoarcă în America, despre care păstrase frumoasele amintiri ale copilăriei. În 1952, cu un portofoliu bogat de lucrări, dar aproape fără nici un ban, doar cu 40 de dolari în buzunar, Carle a revenit la New York. Curând, a început să lucreze pentru New York Times ca ilustrator.

Cărţile lui Eric Carle sunt inspirate în primul rând din natură şi oferă copiilor şansa să înveţe mereu lucruri noi despre lumea care îi înconjoară. „Copiii se confruntă adesea cu teama de necunoscut. În cărţile mele încerc să combat această teamă şi s-o înlocuiesc cu o atitudine pozitivă. Copiii au o curiozitate instinctivă şi o tendinţă naturală către creativitate. Vreau să le arăt copiilor că a învăţa lucruri noi e ceva fascinant şi distractiv”, spunea Carle.

Eric Carle a câştigat numeroase premii în calitate de autor de cărţi ilustrate pentru copii, printre care şi premiul I la categoria „Cărţi illustrate” în cadrul „International Children’s Book Fair” din Bologna, Italia (1970), conform news.ro.

În România, cărţile sale au apărut la editura Cartea Copiilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.