George Orwell (1903-1950), scriitor englez, comentator al radio BBC, reporter și editorialist a acumulat o tristă experiență de viață. S-a implicat în Războiul Civil din Spania, apoi ziaristul și romancierul a analizat societatea capitalistă în plină ascensiune, publicând concluziile în  articole de ziar și în romane. Cel mai cunoscut roman este „FERMA ANIMALELOR” ( 1945) , în fapt o fabulă politică, Editura Polirom, Iași,216 pagini. A traversat, va să zică, vremuri grele, și atras învățăminte pe măsură.

Subsemnatul și toți asemenea mie, am trăit momente și evenimente deosebite, sfârșitul Celui de Al Doilea Război Mondial, instaurarea regimului comunist cu lungul șir de samavolnicii, apoi Revoluția din 1989. Am trecut de la dictatura unui singur partid, la multipartitism, o societate bine impregnată cu elemente de eșalon doi a fostului Partid Comunist. Ce lupte, ce contre, ce jaf, ce bani negri, ce pile și ce trafic și influente, mă rog, tot tacâmul. Și atunci, cum să nu ne aliniem filosofiei orwelliene, eu și leaturile mele, care n-am prididit să votăm în zecile de campanii electorale  postrevoluționare, oamenii care ne-au mințit mai frumos, și care ,iată, au dat de lucru la DNA, ANI , poliție și SRI, pentru încă două legislaturi de acum încolo. Sunt trecute pe listele de așteptare la DNA , persoane din noua nomenclatură, la număr mai multe, ca cei pentru transplantul de rinichi.

În final, iată ce a spus Orwell , într-un aforism pe care-l semnăm și noi.

 „UN POPOR CARE VOTEAZĂ CORUPȚI, IMPOSTORI, HOȚI ȘI TRĂDĂTORI NU ESTE VICTIMĂ!  ESTE COMPLICE !”

  • Andrei G. spune:

    Maestre, cu tot respectul, dar consider ca totusi 1984 este cel mai bun roman al lui Orwell. Opinie proprie, desigur, pentru ca gusturile nu se discuta…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției