llosaScriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat la Premiului Nobel pentru Literatură, și-a exprimat duminică, într-un interviu, mulțumirea cu privire la eforturile depuse de Papa Francisc pentru modernizarea Bisericii Catolice, insistând în același timp ca Suveranul Pontif să demită doi arhiepiscopi din America Latină care, în opinia lui, reprezintă o biserică din vremurile primitive, relatează AFP.

„Am toată stima pentru papă. Depune eforturi care, putem spera, se vor traduce în adevărate reforme pentru modernizarea Bisericii Catolice și îi vor reda forța morală pe care a avut-o în anumite epoci și care este foarte importantă”, a precizat scriitorul în paginile cotidianului La Republica care apare la Lima.

Autorul recentului roman „El heroe discreto” a subliniat că Papa Francisc ar trebui să îi demită din funcție pe cardinalul peruan Juan Luis Cipriani, arhiepiscop de Lima și membru al congregației Opus Dei, precum și pe cardinalul dominican Nicolas Lopez Rodriguez, arhiepiscop de Santo Domingo.

„Trebuie să sperăm ca Papa Francisc să îi înlocuiască pe acești membri ai ierarhiei ecleziastice care reprezintă o biserică din epoca primitivă cu episcopi și arhiepiscopi mai pătrunși de mentalitatea de apropiere și dreptate socială pe care Papa Francisc se pare că o reprezintă”, a afirmat scriitorul peruan, laureat în 2010 al Premiului Nobel pentru Literatură.

Mario Vargas Llosa, care întotdeauna s-a declarat agnostic, a adăugat că arhiepiscopul de Lima, „cardinalul Cipriani, reprezintă biserica cea mai reacționară, mai intolerantă și mai fanatică care poate exista și să sperăm că noua politică a papei va ajunge și în Peru”.

În ce îl privește pe cardinalul dominican Lopez Rodriguez, Vargas Llosa a menționat că „arhiepiscopul de Santo Domingo sprijină, oricât de incredibil ar părea, legi rasiste care privează de naționalitatea dominicană aproape 200.000 de dominicani a căror singură crimă este că sunt copii sau descendenți ai unor haitieni”.

„O atitudine absolut incompatibilă, potrivit scriitorului peruan, cu ce ar trebui să reprezinte Biserica Catolică”. AGERPRES/

Recomandările redacției