• Semnatarii scrisorii afirmă că li s-a promis că sfințirea va avea loc înainte de celebrarea Centenarului, dacă lucrările vor fi gata.
  • Credincioșii arădeni au propus două date.
  • Reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că data a fost decisă de Sfântul Sinod.

Un grup de credincioși arădeni, sponsori ai Catedralei Ortodoxe de la Podgoria, au semnat o scrisoare deschisă adresată Prea­fe­ricitului Patriarh Daniel, prin care îi solicită ca pictura din sfântul lăcaș să fie sfințită înainte de 1 Decembrie, așa cum era prevăzut inițial, dacă lucrările vor fi terminate la timp. Cei 11 semnatari ai scrisorii susțin că lucrările sunt gata, dar există riscul ca sfințirea să se facă după 1 Decembrie. De menționat că dacă scrisoarea îl are ca destinatar principal pe PF Daniel, aceasta îi este adresată și ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. „Prea Fericite Părinte, suntem un grup de sponsori şi cre­din­cioşi care reprezintă zecile de mii de enoriaşi care au contribuit la zidirea, înălţarea şi împodobirea noii Catedrale Orto­- doxe a Aradului din anul 1991 şi până la finalizarea tuturor lucrărilor în luna octombrie 2018. De aceea considerăm că avem o răspundere faţă de credincioşii arădeni pentru ca împreună cu Arhiepiscopia Ara­dului să stabilim dată sfințirii acestui măreţ monument al Ortodoxiei, din această parte de ţară. Vă aducem la cunoş­tinţă că dorinţa noastră, a tuturor credincioşilor ortodocşi este una singură: aceea de a întâmpina Ziua Naţională a Romaniei – 1 Decembrie, cu Catedrala sfinţită. De la început, pe tot parcursul construirii Catedralei ne-am implicat în strângerea de fonduri având ace­eaşi unitate de vederi cu Arhiepiscopia privind terminarea lucrărilor în anul 2018, astfel că Sfinţirea Catedralei să se facă înainte de 1 Decembrie, aducând astfel un omagiu Unirii, jertfelor înaintaşilor slujitori ai bisericii şi enoriaşilor în împlinirea marelui ideal naţional. De altfel, la o întrevedere cu IPS Timotei în anul 2014, dânsul a apreciat că ar fi foarte bucuros dacă lucrările ar fi termi­- nate până în Decembrie 2018, pentru a putea fi sfinţită îna­inte de momentul istoric de la 1 Decembrie. De asemenea, în anul 2015, reuşind să strângem 1,5 milioane de euro s-a subliniat din nou că având credinţă şi speranţă, lăcaşul de cult va fi finalizat înainte de momentul istoric de la 1 Decembrie”, se arată în scrisoare.
Semnatarii propun două date
În continuare, semnatarii acesteia susțin că la o altă întrevedere s-a promis că sfinţirea va avea loc în jurul datei de 20 noiembrie, dată la care au avut loc consfătuirile Consiliului Naţional Central Roman în casa lui Ştefan Cicio Pop, urmarea fiind convocarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Ne apropiem însă de ziua în care se aniversează Centenarul României, iar credincioșii fac tot posibilul ca sfințirea să fie făcută înainte de această dată. „În ultimul timp ne lovim de o adevărată secretomanie manifestată de Arhi­episcopie, fiindu-ne refuzată orice întrevedere privind luarea unei hotărâri comune între noi şi Arhiepiscopie pentru stabilirea de comun acord a datei sfinţirii Catedralei înainte de 1 Decembrie. Miile de enoriaşi s-au simţit jigniţi şi la prezentarea monografiei Catedralei, când nu s-a făcut nicio referire la adevăraţii contribuabili, a celor care din puţinul lor au contribuit an de an la adunarea fondurilor necesare construirii acestui impunător lăcaş de cult. Ei care şi-au adus obo­lul contribuind cu peste 95% din costurile construcţiei şi au făcut-o nu pentru gloria lor, ci pentru slava lui Dumnezeu, a Bisericii noastre creştin-ortodoxe, dar şi pentru cinstirea şi omagierea înaintaşilor noştri, pentru idealul de veacuri a romanilor – Unirea într-o credinţă şi o ţară a întregului neam românesc. Prea Fericite Părinte, din toate aceste considerente, vă rugăm a dispune, respectând dorinţa şi rugămintea tuturor enoriaşilor, că sfinţirea Catedralei din Arad să fie efectuată în una dintre duminicile din 18 sau 25 noiembrie 2018. Cu adâncă credinţa şi încre­de­re, grupul de sponsori şi enoriaşi de mai jos: Frențiu Mircea, Druia Augustin, Ioja Livius, Goz­man Mărioara, Micluța Victor, Sătmărean Maria, Sandu Ion, Trifa Romeo, Sabaila Ioan, Zbâr­cea Dorel, Zoica Gelu”, se mai arată în scrisoare.
Data a fost stabilită de Sfântul Sinod
Pe de altă parte, reprezen­tanții Arhiepiscopiei susțin că nu poate fi vorba de niciun fel de secretomanie, însă sfințirea picturii Catedralei se va putea face doar în data de 9 decembrie, după cum s-a hotărât în Sfântul Sinod. „Timpul rămas de la terminarea lucrărilor nu ne-a permis să or­- ganizăm sfințirea picturii Catedralei înainte de sfințirea Catedralei Neamului, care va avea loc între 25 și 30 noiembrie. De astfel, în Sfântul Sinod s-a stabilit că sfințirea picturii noii Catedrale Ortodoxe de la Arad va avea loc pe 9 decembrie”, a declarat părintele consilier Iustin Popovici, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Aradului.

  • Peghi spune:

    Câte denominațiuni sunt in Județul Arad?
    Au dispărut toate celelalte?
    Nu e nici un fel de activitate care să fie menționată de domniile voastre in afara Ortodoxiei?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției