Despre furtul catalizatoarelor am scris de nenumărate ori în cursul anului trecut dar și acum câteva zile, când hoții au revenit prin cartiere. Această ,,meserie” a  devenit un ,,trend” în rândul celor certați cu legea.  Pe zi ce  trece sunt înregistrate noi și noi cazuri. Se pare că  ”munca” acestor infractori a fost simplificată mai nou  de instrumentele cu care aceștia operează.

Indivizii și-au îmbunătățit modul de operare. Dacă la început  foloseau tot felul de fierăstraie și pânze de bomfaier, cu care se cam chinuiau să taie țevile de eșapament, ulterior aceștia au apelat la polizoare unghiulare cu acumulatori (flex), care tăiau mult mai rapid și mai ușor. Numai că acestea prezentau un dezavantaj major: făceau mult zgomot și riscau să fie prinși imediat. Din această cauză, metoda a fost abandonată.

În prezent se pare că  cei mai mulți operează cu instrumente special concepute pentru tăierea, fără zgomot, a țevilor de eșapament. Vorbim despre un instrument care se găsește în comerț și poate fi cumpărat de oricine, conform focus press.ro.

Pe unele site-uri de specialitate, acest instrument se găsește la vânzare, nu pentru mecanici sau pentru atelierele de reparații auto, ci chiar pentru hoții de catalizatoare.

Dacă nu sunt vândute pe piața neagră ca produse finite, catalizatoarele sunt căutate pentru metalele preţioase pe care le conţin. Potrivit specialiștilor, acestea au în componență aur, platină sau paladiu, iar fiecare catalizator conține între unul și trei grame de astfel de metale prețioase. Preţul paladiului a crescut în ultima vreme, fiind deasupra celui al aurului.

Mai nou hoții nu se feresc să se bage sub mașina parcată pe stradă și să îi taie țeava de eșapament în câteva minute, grație noilor instrumente silențioase.

sursa focuspress

Recomandările redacției