Întreaga lume se confruntă cu un val de creştere globală a alimentelor. Schimbările au survenit din luna decembrie a anului 2020. Specialiştii ne atenţionează că, creşterea nu se va opri aici. Cea mai importantă contribuţie la creşterea indicelui general au avut-o preţurile cerealelor şi uleiului, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 6, respectiv 8 ani.

Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de aproape 28% în ianuarie, după o creştere de 29% în luna precedentă, portivit indicelui lunar FAO.

Preţul cerealelor şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală, până la 23,6%, de la 19% în luna precedentă. În aceste condiţii, indicele preţurilor cerealelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2014.

Creşterea lunară consecutivă a preţului cerealelor a avut loc pe fondul cererii globale puternice de grâu, în condiţiile unei scăderi a cantităţilor disponibile.

Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere lunară dintre componentele indicelui agregat, de 8,1%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 7,6%, de la 5% în luna anterioară, până la cel mai ridicat nivel din luna mai 2017.

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală cu mai bine de un punct procentual în ultimele două luni şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2018.

Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 7%, de la 10,8% în luna precedentă, după patru luni consecutive de creştere.

Carnea de pasăre a înregistrat, din nou, cea mai mare creştere lunară, pe fondul cererii globale susţinute, în condiţiile în care exporturile din mai multe ţări europene sunt restricţionate ca urmare a existenţei unor focare de gripă aviară.

Recomandările redacției