De la o zi la alta auzim că se mai scumpește câte ceva.  Am ajuns să scoatem tot mai mulţi bani din buzunar pentru alimentele de bază. După ulei, cartofi, făină si ouă, laptele şi alte produse pe bază de lapte s-au scumpit şi ele cu 10% în ultimele şase luni. Fermierii se plâng că şi aşa preţul e mic dacă iau în calcul cheltuielile cu furaje şi utilităţi.

,,Sunt costuri foarte mari,  motorina și-a dublat preţul, furajele sunt scumpe și ele, iar despre curent, și apă ce să mai vorbim”, spune un comerciant din piață.

,,Dacă ai câteva animale, singura soluție, pentru a evita falimentul, este să creștem preţul. Un litru de lapte este acum  în jur de 5 lei, nu pot să-l dau mai ieftin”, adaugă omul.

Așa cum am mai spus , agricultorii din Arad se tem că recolta va fi dezastru anul acesta, din cauza secetei.

Producătorii de lapte sunt îngroziți de valul de scumpiri care le afectează producția. Mulți dintre crescătorii de animale își vând laptele de acasă, dar mai sunt și producători care trimit lapte şi către centrele de colectare şi fabrici. Aici este aplicat un adaos de 2,5 lei pentru fiecare litru cumpărat cu doar un leu. În creştere cu 10% faţă de luna octombrie.

 ,,În această primăvară în loc să se ieftinească laptele cum era de obicei, acesta  s-a scumpit. În jur de 3,5  lei /litru fără TVA. Cu acest preţ, laptele pleacă spre supermarketuri, acolo se adaugă TVA-ul, dar şi adaosul magazinului. Astfel cumpărătorii ajung să pătească în jur de 6-7 lei pentru un litru de lapte”, spune un crescător de animale.

Din păcate odată cu laptele s-au scumpit şi produsele derivate. Astfel, un kilogram de brânză de vacă sau de oaie a ajuns să coste între 25 şi 40 de lei în timp ce caşcavalul depăşeşte  20 de lei pe kilogram.

În piețe comercianții se plâng că vânzările au scăzut și de multe ori pleacă acasă cu produsele. ,,Nu mai cumpără lumea, aduc mai puțin la piață pentru că nu se vinde și risc să mă întorc acasă cu ele. Lumea merge și ea de la magazin, zice că e pasteorizat și ține mai mult”, spune o comerciantă.

În piață ne-am întâlnit cu Dorina care cumpără mereu de la aceași persoană și este foarte mulțumită, însă spune că scumpirea produselor o face să cumpere mai puțin. ,,Iau mereu de la domnul. Imi place și brânza și laptele de aici, au gust de proaspăt și de produs natural dar  este diferenţă la preț,  se simte scumpirea”, povestește femeia.

Specialiștii spun că scumpirile nu se vor opri însă aici. Încă de săptămâna trecută, experții au avertizat  că războiul din Ucraina va duce la noi creşteri de preţuri, la nivel global, în contextul în care se aşteaptă la probleme suplimentare ale aprovizionării cu îngrăşăminte şi furaje.

Recomandările redacției