În aceste momente complicate prin care trecem cu toții, oamenii din linia întâi, anume medicii, asistentele, polițiștii, pompierii, voluntarii, toți au nevoie de cât mai multe provizii și să fie feriți de riscul contaminării. Chiar în acest scop, un grup de voluntari a ridicat „Scut pentru Spital”. Inițiativa aparține unui grup de arădeni sprijinit de asociații civice locale. Campania a demarat din conștiința realității diferite între declarațiile oficiale de tip „avem de toate” și situația propriu-zisă din Spitalul Județean, dar și din alte puncte fierbinți cum ar fi punctul vamal Nădlac, centrele de izolare sau cabinetele medicale individuale.

„Ca să ilustrăm această diferență dintre declarații și realitate, vă relatăm pe scurt prima livrare de materiale la corturile de triaj din curtea Spitalului Județean. Am reușit destul de repede să achiziționăm primele 1000 de mănuși, iar persoana care le-a recepționat avea glasul vizibil emoționant și a îndrăznit, timid, să întrebe dacă nu cumva putem aduce măști. Aceeași rugăminte am primit-o și din partea agenților de pază sau a pompierilor. Nu vorbim de produse pentru confort personal, ci de protecție elementară care lipsește cu desăvârșire!”, au povestit membrii asociației. 
Aceștia au mai menționat și faptul că: „Chiar și în afara situațiilor de criză, lipsurile sistemului sanitar sunt evidente. Însă acum trecem cu toții printr-o probă de foc care necesită implicare mai mult ca oricând.
Ați căutat, cu siguranță, la farmacie măști, mănuși sau dezinfectant și ați întâmpinat același răspuns: «Nu avem!». Imaginați-vă că sunteți medic, examinați zilnic zeci de pacienți în condițiile aceluiași „nu avem”. O mască chirurgicală protejează, în medie, timp de două ore, iar medicii sau personalul auxiliar lucrează zile în șir cu aceeași mască.
Personalul sanitar arădean se află în prima linie în fața pandemiei COVID-19, iar scutul pentru spital este absolut vital în perioada următoare. Concret, lipsa actuală a măsurilor de protecție crește semnificativ gradul de expunere al personalului medical și implicit al tuturor pacienților din Arad.
Există deja la nivel național cazuri de medici contaminați, iar de acei medici depind viețile noastre”.

Care sunt liniile proiectului „Scut pentru Spital”?
Voluntarii se mobilizează pe mai multe planuri:
– strângere de fonduri (36 405 lei până acum)
– căutare de furnizori, studiul ofertelor și achiziționarea produselor (până acum s-au achiziționat mănuși, botoșei, pachete cu apă și produse de igienă personală, termometre contactless și produse de igienă pentru suprafețe in valoare de 11 430 lei)
– livrarea produselor
– contact permanent cu personalul medical pentru monitorizarea nevoilor în timp real
– implicarea producătorilor locali și ghidarea spre producție de materiale acreditate conform cerințelor din sistemul sanitar

Cum puteți ajuta?
Asociațiile Dalia și Dania au pus la dispoziție conturile lor pentru o transparență absolută asupra donațiilor și a cheltuielilor, dar și pentru asigurarea unui cadru fiscal pentru donațiile persoanelor juridice. Astfel, prin orice donație în unul din conturile de mai jos, cu mențiunea „pentru materiale sanitare” veți contribui la achiziționarea de măști, viziere, dezinfectanți, halate, mănuși și alte materiale de protecție.

ASOCIAȚIA DANIA
CUI 39490455
IBAN donatii: RO70BTRLRONCRT0446191801
0757070047
ASOCIAȚIA DALIA
CIF: 34385297
Cont euro: RO02BTRLEURCRT0291536101
Cont ron: RO52BTRLRONCRT0291536101
Cod SWIFT: BTRLRO22
PAYPAL: asociatiadalia@yahoo.com

Recomandările redacției