scuMai e puţin până duminică. 15 septembrie e ziua în care Suporter Club UTA trage linie peste ce s-a întâmplat în cea mai tristă vară fotbalistică arădeană trăită vreodată.
„Suporter Club UTA anunţă organizarea unei Adunări Generale a membrilor pentru data de duminică, 15 septembrie 2013, ora 19, la Old Lady`s Pub, strada Poetului nr. 5, municipiul Arad, jud. Arad. Punctul unic pe ordinea de zi va fi discutarea gradului de îndeplinire al cerinţelor stipulate în cele două notificări trimise de Suporter Club UTA către S.C. UTA S.A. şi Asociaţia CUTA Bătrâna Doamnă” în baza hotărârii Adunării Generale din data de 30 iulie 2013. Sunt invitaţi la Adunarea Generală atât membrii Suporter Club UTA cât şi orice persoane interesate de ceea ce se întâmplă cu „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc”, sună comunicatul oficial al SCU, organizația căreia i se datorează probabil faptul că UTA e încă vie, are meci oficial jucat în liga secundă şi unul, așa cum a fost el, în Cupa României.
Cerințele SCU…
.. formulate pe 30 iulie exprimau do­rința organizației – care deține numele, sigla și culorile UTA-ei – ca societatea FC UTA SA să fie preluată de Marius Țucu­dean, clubul Atletico. Întâlnirea publică din 7 august de la Hotelul Continental n-a adus însă deznodământul dorit de suporteri, așa că SCU va analiza rezultatele notificărilor trimise UTA-ei și UTA-ei BD.
Clubului condus, de-acum, de Adrian Marțian i s-au impus „achitarea restan­ţelor salariale către jucători, anternori şi staff, achitarea sau reeşalonarea datoriilor la stat, clarificarea situaţiei juridice a acţionariatului UTA S.A”.
În acelaşi timp, grupării coordonate de Marius Țucudean i s-a cerut „acceptarea statutului de echipă secundă a clubului UTA, atât timp cât acesta există şi funcţionează normal fiind înscrisă în campionat, sau modificarea numelui (şi eventual a siglei) clubului astfel încât acestea să nu fie confundate cu UTA”.
Ce are UTA SA
Gruparea alb-roșie funcționează pe baza SA-ului înființat de Nicolae Bara în 2007, cu sediul în București (între timp a fost mutat la Arad), și activat de Giovanni Catanzariti în vara lui 2010.
Atunci, FCM UTA se retrăsese din liga secundă ca urmare a unei datorii de 4 mi­lioane de euro către Finanțe, rezultată din perioada 2006-2008. Pe locul rămas liber ca urmare a retragerii FCM UTA, FRF o chema înapoi în seria B pe retrogradata Fortuna Covaci, grupare ce îi cesiona imediat SA-ului înființat de Bara dreptul de participare în campionatul ligii secunde. Momentul a fost greu digerat de o parte a suporterilor utiști, pentru care retragerea FCM-ului din campionat a echivalat cu sfârșitul drumului început în 1945 de baronul Francisc Neuman.
Intrată în insolvență săptămâna trecută, din 5 septembrie, societatea condusă astăzi de Adrian Marțian (majoritar), Catanzariti și Guzardi (minoritari) îl are director executiv pe Dorin Micșa, căruia urmează să i se alăture un administrator judiciar. Lotul pregătit de Eugen Trică, Nelu Ceaușu și Ivaylo Petrov e format din fotbaliști necunoscuți, exceptându-i pe Neagu, Apostu, Monac, Bârză, Sălăjan, Firțulescu sau italianul Zanardini. Revenind la partea administrativă, UTA SA e aşteptată în instanţă la sfârşit de octombrie, când va fi publicată lista creditorilor, care se vor constitui într-o Adunare. Planul de reorganizare al societății ar urma să fie aprobată în primăvara lui 2014, până atunci Marțian fiind obligat să facă plățile curente.
Ce are UTA BD
Fondată în 2011, organizația non-profit a avut ca scop atragerea către UTA SA a fondurilor nerambursabile ce puteau fi obținute pe baza depunerii proiectelor la Primărie și Consiliul Județean. În această vară, intenția lui Marius Țucu­dean de a prelua UTA a determinat alcătuirea efectivă a echipei, pentru a avea un punct de pornire, în condițiile în care în Calea Aurel Vlaicu rămăseseră 4-5 jucători sub contract, dar și pentru activarea rapidă a unei alternative în cazul falimentului SA-ului, care părea iminent. Cum preluarea UTA-ei de Țucudean a devenit tot mai puțin probabilă, ajungând să nu se mai producă, UTA Bătrâna Doamnă a început în campionatul județean. A fost acceptată de Comitetul Executiv al Aso­- ciației Județene de Fotbal în Liga a IV-a.
Duminică, ziua deciziei
Pe suporteri nu-i așteaptă o decizie ușoară, chiar dacă ultimele două săptămâni au mai atenuat din starea de amărăciune provocată de amânarea până la epuizare a verdictului preluării puterii de Marțian sau Catanzariti, cu amândoi schimbându-și pozițiile în repetate rânduri. Pe ultimii metri, mai exact pe 26 august, după o noapte albă petrecută la sediul clubului împreună cu avocați, primul a ieșit triumfător, iar al doilea rămâne în club, ca acționar minoritar. Conturarea lotului, suflul nou adus de Eugen Trică, și prestația de la Oradea au avut darul să-i facă pe fani să-și reamintească de partea sportivă, pierdută între termeni gen „insolvență”, „faliment” sau „restanțe”. Dar, cu toate că a grupat tot ce s-a întâmplat în vară sub accepția „strategie”, Marțian nu pare să fi câștigat încrederea utiștilor, exasperați de amenințarea falimentului care încă planează asupra echipei, în cazul eșecului planului de reorganizare. În același timp, UTA BD și-a conturat un public, dar are și destui contestatari, de la suporterii care nu acceptă două echipe cu numele UTA, până la unele partenere de întrecere din Liga a IV-a.

Recomandările redacției