Se caută soldați pentru Armata Română, dar și pentru Forțele Speciale

0
442

Cei care vor să facă o carieră militară trebuie să se grăbească. Ei mai pot susţine probele psihologice şi fizice de selecţie pentru funcţiile de soldat gradat profesionist, vacantate de Armata Română, până pe 25 iunie.

Numărul posturilor vacantate de Armata Română este de 1.516, dintre care 32 pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în 28 de judeţe şi în Bucureşti, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Cei care vor fi declaraţi admişi, nu susţin concurs de admitere. Ei vor fi repartizaţi computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare.

Repartizarea celor selectaţi pe unităţi militare, arme/servicii şi specialităţi militare va avea loc în perioada 9-10 august (seria I) şi 18 august (seria a II-a).

Ulterior, candidaţii fără pregătire militară prealabilă vor începe primul modul de formare pe 23 august, spre deosebire de cei cu pregătire militară care intră în programul de instrucţie pe 27 septembrie.

Candidaţii care au fost repartizaţi trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

În ce priveşte banii, soldele militarilor gradaţi profesionişti variază în funcţie de postul ocupat. Astfel, un soldat va primi 2.770 de lei, un fruntaş – 2.802 lei, iar un caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I).

La aceste sume se adaugă compensaţiile băneşti, respectiv alocaţiile pentru hrană şi pentru normele de echipare.

Militarii gradaţi mai primesc de la Ministerul Apărării şi o compensaţie lunară pentru achitarea chiriei, în valoare de cel mult 50% din solda lunară.

În plus, militarii gradaţi profesionişti pot fi selectaţi pentru misiuni externe, iar în acest caz la soldă se adaugă diurne însemnate. Militarii care participă la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, beneficiază de diurnă în valoare de 120 de euro pe zi.

Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi. În ambele cazuri, pe perioada misiunilor, militarii gradaţi profesionişi vor încasa în cont şi o soldă în lei dublată, conform psnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.