Se caută voluntari: Cuptorul de topit fier «Jumelț», trebuie salvat

0
429

Poate nu știați dar există și un serviciu de ,,ambulanță” pentru monumente în Arad. Reprezentanții acestui serviciu, se străduiesc din răsputeri pentru a ne salva istoria locală. Astfel, Ambulanța pentru monumente Arad solicită sprijin pentru cuptorul de topit fier din județ. ,,Vă invităm să ne unim forțele pentru a pune în siguranță  cuptorul de topit fier Jumelț.  Suntem în căutarea unor oameni harnici, forțoși, meticuloși și cu spirit de echipă,dornici să învețe meșteșugurile tradiționale. Perioada 09.04.2021 – 30.04.2021 în satul Zimbru, comuna Gurahonţ”, precizează aceștia. Numărul de locuri disponibile pentru acest demers este de zece.

 Cuptorul de topit fier Jumelț  construit în jurul anului 1870, el a funcţionat până la finele secolului al XIX-lea. Muncitorii aduceau minereul și cărbunele, îl topeau, după care separau fierul, care apoi era pus în lingouri și vândut. Cuptorul este important pentru activitatea de prelucrare a fierului care se practica în sectorul Sebiș-Moneasa încă din secolele XVII-XIX. Dacă treceți prin această zonă, puteți vedea și ruinele acestui cuptor de topit fierul din Provincia Istorică Crișana.

Condiții de participare la această muncă nu sunt multe, dar doritorii trebuie să aibă condiție fizică bună ,,oameni forțoși și meticuloși”, după cum menționează cei de la ,,Ambulanța monumentelor”

Mai multe înformații se pot obține la adresele de e mail  ascvernacular@gmail.com, ascvernacular.voluntari@gmail.com sau de la  Cristina Onica 0743439253, Varga Iulia Alexandra 0738670340, , care sunt coordonatori voluntari la această acțiune.

Cei implicați in această acțiune ne mai spun că șe va semna un contract de voluntariat iar la nevoie se va elibera  un certificat de participare.

Pe tot parcursul intervenției se va avea în vedere păstrarea tuturor măsurilor de siguranță și prevenire a răspândirii virusului COVID 19.

Se va oferi masă și cazare tuturor participanților. De asemenea, se vor asigura  căști, mănuși de lucru, salopete, ochelari, dezinfectant și măști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.