La Arad, se continuă vaccinarea cu AstraZeneca

0
268

În Arad continuă vaccinarea cu AstraZeneca, dozele din  lotul ABV 2856 fiind folosite, cel mai probabil, în prima săptămână de vaccinare. 

De la începutul campaniei de vaccinare au fost administrate doze de vaccin unui număr de 21.854 persoane.

În ultimele 24 ore au fost vaccinate 820 persoane.
Dintre acestea 504 cu prima doză (Pfizer), 78 cu prima doză (AstraZeneca). Cel mai probabil, vaccinarea va continua normal și în cursul zilei de astăzi. 

Cu doză de rapel au fost vaccinate 238 persoane astfel: 168 persoane cu Pfizer si 70 cu Moderna.

Persoanele au fost vaccinate in cele 9 centre deschise în 10.03.2021, astfel:

Centrul de Vaccinare SCJU Arad – Grădiste
– 109 persoane cu prima doză (Pfizer )
– 20 cu doza de rapel (Moderna)
– 41 cu doza de rapel (Pfizer)

Centrul de Vaccinare Genesys.
– 34 persoane prima doză (AstraZeneca)

Centrul de Vaccinare, Calea Aurel Vlaicu ” Sală de sport”
– 6 persoane cu prima doză (Astrazeneca)

Centrul de Vaccinare din „Aradul Nou”, Calea Timișorii nr.39
– 54 prima doză (Pfizer)

Centrul de Vaccinare „Cinema Arta”
– 60 cu prima doză (Pfizer)
– 13 cu prima doză (AstraZeneca)

Centrul de Vaccinare Pecica
– 48 prima doză (Pfizer)
– 48 cu doza de rapel ( Pfizer)
– 10 cu doza de rapel ( Moderna)

Centrul de Vaccinare Lipova
– 66 cu prima doză ( Pfizer)
– 10 persoane doza de rapel (Moderna)
– 18 persoane cu doza de rapel (Pfizer)

Centrul de Vaccinare Sebiș
– 51 cu prima doză ( Pfizer)
– 33 persoane cu doza de rapel (Pfizer)
– 10 persoane cu doza de rapel (Moderna)

Centrul de Vaccinare Chișineu Criș
– 56 cu prima doză (Pfizer)
– 28 persoane doză de rapel(Pfizer)
– 20 persoane cu doza de rapel ( Moderna)

Centrul de Vaccinare Ineu
– 60 cu prima doză ( Pfizer)

Centrul de Vaccinare Nădlac
– 15 persoane cu prima doză (AstraZeneca)

În perioada 04.01 – 11.03..2021 au fost raportate 16 cazuri de reacție post vaccinare in primele 15 minute de la avdministrarea dozei, toate pentru vaccinul de tip Pfizer, fără a fi înregistrate reacții severe.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.
În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.
În cursul serii de ieri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.
Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.
Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.
Ieri, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.