În pofida faptului că suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori, ori de câte ori avem posibilitatea. 

Cu toții am auzit, în repetate rânduri, fie de la persoane străine, fie de la cunoscuții noștri sau chiar de pe paginile de socializare, despre necesitatea enormă de sânge și de plasmă sanguină din Arad. 

Cel puțin eu, văd aproape lunar, mesajul „disperat” al celor de la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiul nostru și consider că nu sunt unica care își pune întrebarea: „Eu cum pot ajuta oamenii ce se află în nevoie?”. 

În urma unor discuții cu arădenii, am ajuns la concluzia că nu se prea știe în ce constă donarea, când se permite aceasta și în ce condiții are loc. 

„Am donat acum trei ani și a fost mai mult la mișto. Adică, mi-ar plăcea să donez mai des și să-i ajut pe ceilalți, dar atunci am făcut-o pentru că m-au îndemnat niște prietene și am zis să văd cum e, această experiență fiind în premieră pentru mine”, ne-a declarat o tânără studentă. 

Un alt arădean, însă, ne-a spus că: „Am donat de trei ori până acum și o să o mai fac. Știu că fapta mea salvează vieți, asta mă motivează.” 

La întrebarea dacă știu ceva despre donarea după vaccinarea împotriva Covid-19, majoritatea nu aveau un răspuns clar. 

Astfel, am decis să aducem puțină lumină pe tema aceasta și să ajutăm, prin informare, pe cât mai mulți oameni aflați în nedumerire. 

Cea mai mare nevoie de sânge este la pacienții care au nevoie de operații, de transplant, care au suferit arsuri sau au fost diagnosticați cu cancer. De asemenea, victimele accidentelor și copiii nou-născuți care au diferite anemii, au nevoie de transfuzii sanguine pentru a supraviețui. 

Arădenii pot dona cu siguranță, după șapte zile de la administrarea unei doze de vaccin împotriva Covid-19 ( Pfizer sau Moderna), însă, cu condiția ca aceștia să nu manifeste niciun semn sau simptom și să se simtă bine în săptămâna respectivă. 

În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.   

Deci, donarea sângelui nu e periculoasă și poate decurge cu salvarea a până la trei vieți, nu doar una. 

Totuși, nu trebuie să uităm că donarea se face la minim 8 săptămâni de la ultima intervenție de acest gen. De asemenea, nu se consumă alcool, nu se fumează cu 48 de ore înainte și nu se consumă antibiotice cu 7 zile înainte de donarea propriu-zisă. 

„Nu doresc nimănui să se afle pe patul de spital, iar un recipient cu sânge să însemne unica lor salvare”, a menționat o femeie, care a suferit într-un accident rutier și a trecut prin nevoia de a primi sânge pentru a supraviețui. 

Recomandările redacției