În sfârșit, se fac statistici și pentru mita care se dă în spitale. De nevoie, din obișnuință sau…pentru că se cere.

Portalul Anti-Bribery Synergy a făcut publică o primă sinteză a unui indicator folosit în vederea monitorizării performanţelor operaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii mitei în sistemul medical. Sinteza arată spitalele publice în care se dau bani pentru servicii medicale.

Toată această situație este ceva mai complexă, fiind realizată pe baza unor chestionare însă, la bază stă întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”. Multe județe sunt „fruntașe“, cu spitale în care se dă mită des, însă Aradul se află în capătul clasamentului pe județe, cu unități spitalicești în care – pe românește, se dă rar mită.

Numărul persoanelor care au recunoscut că în decursul anilor trecuți au dat mită la spitalul din Arad a fost foarte mic comparativ cu alte județe ale țării. În județul vecin, Timiș, cuvântul „mită“ a fost mai des folosit decât la noi, potrivit statisticilor.

Situația a fost realizată prin tehnici de regrupare şi centralizare a datelor obţinute prin intermediul mecanismului de feedback.

Recomandările redacției