inundatiiInundaţiile din ultima vreme scot la iveală deficienţele sistemului de canalizare din municipiu, canalizare care aparţine Primăriei.
În urma atacurilor lansate ieri dinspre autorităţile municipale, Gheor­ghe Bănăţean, directorul general al Companiei de Apă Arad susţine că problemele au apărut din cauza faptului că există unele deficienţe la staţiile de pompare, care deşi sunt noi sunt dotate cu o tehnologie veche de 50 de ani şi a faptului că anumite reţele de canalizare pluvială sunt subdimensionate. „Reţelele de canalizare pluvială din municipiul Arad sunt în patrimoniul Primăriei municipiului Arad, şi se întreţin de Compania de Apă Arad pe baza unui contract comercial încre­dinţat ca urmare a unei licitaţii publice organizate de primărie şi câştigată de companie. Unele deficienţe legate de subdimensionarea unor reţele de canalizare pluvială (zona subtraversării liniei CF – zona Voinicilor şi Gemi Center) şi a Staţiilor de pompare din aceste zone şi din cartierele Bujac, Sânicolau Mic şi Gai (staţii noi dar cu tehnologie aferenta anilor 1960) nu sunt din vină şi nici în competenţa de rezolvare a prestatorului respectiv a Companiei de Apă, acestea fiind exclusiv în competenţa de rezolvare a proprie­tarului, respectiv Primăria Muni­cipiului Arad. După cunostiintele noastre, primăria intenţionează să investească în zona Voinicilor şi Gemi Center, dar aceasta inves­tiţie îşi urmează cursul legal şi având în vedere perioada de execuţie, putem vorbi probabil de 9- 12 luni până la punerea în funcţiune”, susţine Bănăţean.
Acesta a ţinut să precizeze că ploile torenţiale de miercuri au însemnat că şi debit de pompare peste 15.000 metri cubi, adică de nouă ori mai mult decât înt-o zi normală. „Trebuie să menţionăm că reţelele de canalizare nu se dimensionează pentru ploi torenţiale cu debite extreme la care se adaugă şi deficienţele mai sus menţionate. Aceste fenomene şi efectele acestora s-au resimţit şi în Timişoara, Deva, Suceava şi se văd frecvent la televiziuni în toate ţările din lume. Compania de Apă a acţionat cu toate mijloacele din dotare în aşa zisele zone fierbinţi împreună şi sub coordonarea personalului de specialitate din cadrul Primăriei Arad, deci dacă ar fi vorba de management defectuos sau incompetenţă ar trebui să arătăm cu degetul spre cei care au investit defectuos sau nu au investit în canalizarea pluvială”, a mai spus Bă­năţean.
La rândul său, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a declarat că intenţionează să facă o analiză a modului în care au acţionat reprezentanţii Companiei de Apă miercuri, când ploile au provocat inundaţii în mai multe cartiere ale Aradului, fiind afectate grădini şi case din mai multe cartiere. Acesta cere constituirea unei comisii mixte, formată din specialişti din Consiliul Judeţean, Primărie Arad şi Compania de Apă, care să verifice modul în care s-au realizat investiţiile în reţelele de canalizare din cartierele Gai, Sânicolaul Mic, Bujac şi Grădişte. Din informaţiile noastre, lucrările de aici nu au fost recepţionate şi nici nu au fost preluate de Compania de Apă, fiind de proastă calitate. „Intenţionăm să verificăm modul în care s-a lucrat la rea­lizarea acestor reţele, pentru a vedea dacă ele sunt în conformitate cu parametrii tehnici stabiliţi, astfel încât, ca pe viitor, să evităm, din cauza unor inadvertenţe, astfel de situaţii, în care cetăţenii Aradului sunt inundaţi”, a declarat Nicolae Ioţcu.
CJA pune lupa pe finul lui Falcă
Conducerea CJA a anunţat că va analiza activitatea directorului tehnic al companiei, Marius Toma, care este de altfel finul primarului Gheorghe Falcă, pentru că acesta a rămas la conducere în perioada în care au avut loc inundaţiile, în condiţiile în care directorul general este plecat în concediu. „Consilul Judeţean Arad va analiza activitatea celui care a fost la conducerea Companiei de Apă în această perioadă şi sunt convins că membrii Consiliului de Administraţie, dacă vor găsi deficienţe vizavi de modul de acţiune, vor propune măsuri drastice împotriva acelei persoane”, a mai spus Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției