catedrala

Arhiepiscopia Aradului a anunţat programul manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad.

Astfel, în perioada 9-11 octombrie, la Arad vor avea loc slujbe religioase speciale, un simpozion aniversar, o lansare de carte, dar şi un concert coral susţinut de corurile Catedralei vechi.

De asemenea, în 11 octombrie, la Catedrala Veche va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească care, conform unor surse, va fi oficiată de IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului şi IPS Ioan, mitropolitul Banatului.

La Sfânta Liturghie arhierească sunt aşteptaţi să participe PS Sofronie, episcopul Oradiei, PS Lucian, episcopul Caransebeşului şi PS Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, toţi născuţi în judeţul Arad.

Pentru acest moment aniversar, Parohia Arad-Centru a efectuat lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare şi apă din curtea locaşului de cult, a construit un spaţiu nou pentru lumânări şi a fost pavată curtea interioară.

Vechea catedrală a Aradului a fost ridicată pe locul actualului Colegiu Naţional “Moise Nicoară”. Biserica aceasta a fost folosită drept catedrală, de la aşezarea scaunului episcopal în Arad în 1704, iar la 15 aprilie 1706 este consfinţită această stramutare. Vechea biserică catedrală s-a ridicat acolo în 1814.

În timpul Revoluţiei de la 1848 – 1849, vechea Catedrală a avut mult de suferit de pe urma generalului austriac Berger. A fost reparată în 1848 şi a fost sfinţită de către episcopul Gherasim Raţ.

Dupa 1848, vechea Catedrală a trebuit să fie demolată, în 1857, plătindu-se despăgubire pentru demolarea ei, comunităţii româneşti, daune de 43.976 florini, 58 cr.

În urma demolării vechii Catedrale, comunitatea românească a înaintat episcopului locului, Procopie Ivaşcovici, o cerere în limba latină prin care a cerut episcopului organizarea de colecte generale în cuprinsul eparhiei. Colecta s-a organizat între anii 1858 -1860.

Astfel, la 8 mai 1862 s-a făcut plata cumpărării de la oraş cu suma de 853 florini şi 30 cr a locului pe care se va ridica noua catedrală în Grădina tokoliană.

În acest an au şi început lucrările de ridicare a catedralei ce au durat până în 1865, când s-a serbat în ea evenimentul memorabil al reactivării Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei şi mutarea la Episcopia Aradului a unei părţi din Banat.

Arhitectul catedralei a fost Antoniu Czigler. Iconostasul a fost sculptat de Moise Ianits. Pictura pe iconostas şi tronuri a fost executată de pictorul Nicolae Alexici

Stilul catedralei este baroc, fiind construită din caramidă.

 

Programul evenimentelor:

Vineri, 9 octombrie

16.00– Te Deum (Catedrala Veche a Aradului)

17.00 – Simpozion aniversar (Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad):
150 de Ani de Istorie, Spiritualitate și Cultură Ecleziastică

Sâmbătă, 10 octombrie

17.00 – Program religios-artistic (Școala de duminică – Catedrala Veche a Aradului)

18.00 – Slujba Vecerniei (Catedrala Veche a Aradului)

19.00 – Prezentarea patrimoniului cultural-bisericesc al parohiei Arad-Centru – obiecte de cult și cărţi vechi, prezintă Prof. dr. Marcel Tang (sala de festivități a Parohiei Arad-Centru)

Duminică, 11 octombrie

9.00 – Liturghia arhierească (Catedrala Veche a Aradului)

12.00 – Parastas pentru ctitorii Catedralei istorice a Aradului

18.00 – Lansare de carte (Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad) – Spiritualitate ortodoxă arădeană. Istoricul Parohiei Ortodoxe Române Arad – Centru, Autor: Pr. dr. Pavel Vesa (dec. 2013), Prezintă: ÎPS Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu

19.00 – Concert coral susţinut de corurile Catedralei vechi din Arad

Corul de tineret – dirijor Conf. dr. Mircea Buta

Corul „Armonia” – dirijor Prof. Ovidiu Boar

Prezintă: Pr. paroh Traian Micoroi

 

Paula Bulzan

Recomandările redacției