AvramIancu monument Avram IancuAșa  cum toată lumea din Hălmagiu știe, în ziua de 15 decembrie 1849,  Avram Iancu – supranumit cu grad de moți Craiul Munților – a fost arestat în Hălmagiu. Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la acea nefastă zi în care, prin arestarea – și numai pentru câteva ore a revoluționarului român – a început oarecum să se clatine speranța de dezrobire a moților.
Prezentarea momentului în scrieri istorice
Iată cum este prezentat acest moment în unele scriei istorice.
«Încă nu se stinsese jalea rămasă în urma acestor groaznice masacre, când Hălmagiu avea să vadă arestarea Craiului Munţilor, în ziua de 15 decembrie 1849, de către o patrulă austriacă. Autorităţile locale au protestat cu ener­gie împotriva acestor samavolnicii; iar Craiul Munţilor, împreună cu prietenul său, Ladislau Vasile Fodor şi Iosif Bologa, au fost eliberaţi sub presiunea puternică a poporului, prezent în acea zi de târg. Împrejurări favorabile au făcut ca acest protest să fie păstrat până în ziua de azi.
„Mult Onorate Domnule Sub Comi­sariu Regesc!
Onorat Domnia ta vei fi audit şi pote cu ochi vei fi vedut templarea ce sa templat eri în târgul de Tiară a oraşului nostru venitilor la târgul liber Advocatul Iancu şi consoti lui, de către oarecare ostaşi împărăteşci cum aceştia din urmă numai de cât audiră de nuimele şi venirea în Hălmagiu a lui Iancu îndată se şi înşoţiră; şi căutară de amănuntut după el unde ar fi şi aflândul lau dus ca arestat înaintea căpita­nului companiei de aici.
Ce vină au făcut aceşti oameni noi nu şcim şi nici ne slobozim a hotărî, lăsăm celor ce se i cuvine. Pre noi ne interesează cea ce vedem a se fi lucrat şi tratat împotriva drepturilor şi legilor tuturor popoarelor că tot omul pote merge liber aşi căuta de lucru sau în orice locu ca nimeni să nu pote merge liber fără inainte investigare şi ho­tărâre. Lumea togma prin aceia să se intulbure pacea şi liniştea prin care ar, trebui să le ţină sus şi au vatămat autoritatea dreptului oraşului ce are a convoca târg de ţiară. Ei să fie primi competenţi în linişte ţinuţi, dar nu dimpotrivă să dea singuri privilegiuri de răscoală. Noi chiaru nu şcim nici, din a cărui poruncă nici a cărui vină sau tâmplat aşa. Destul că de nu aveam bărbaţi întelepţi şi de fală pe Domnul Sub Comisariu tratarea patrolei cătăneşti au fost în stare a căşuna în popor groaznică turburare; neaşteptate eve­nimente triste din iritarea duhurilor urmate, pote şi de vărsare de sânge în urmă.
În privinţa acestora pentru incongiurarea a asemenea situaţii pentru vătămarea făcută pe calea sa şi pentru a se păzi în acest Cercu şi de aici încolo liniştea publicului precum sau păzit până acuma ne rugăm cu totă umilinţa lucru acesta mai sus arătat al face cunoscut şi a ne esopera pe partea noastră în privinţa acestor jăluiri, asigurarea drepturilor de la Înaltele locuri Graţioase emanate.
Cu reverenţie semnând a mult  onorat Domniei Tale, umili servi SIDA ARSENIE, judele oraşului, MIHAILOVICI GEORGE, notar şi membri Magistratului din Hălmagiu. Hălmagiu, 16 decembrie 1849“.
Nu putem şti dacă în urma acestei intervenții, sau din proprie iniţiativă,     comisarul sub Cercului Hălmagiu, Wolfgang Hossu, întocmeşte un raport către comisariatul cercului Zărand; din Baia de Criş, în care se plânge de samavolnicia arestării lui Avram Iancu şi a însoţitorilor lui, descriind condiţiile ares­tării, ancheta ce s-a desfăşurat în faţa lui şi starea de groaznică iritare a poporului».
(Fragment din „Țara Hălmagiului“ – „Viața și faptele lui Avram Iancu“)

Recomandările redacției