La 11 ianuarie a.c. se împlinesc 100 de ani de la constituirea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, uniune care de-a lungul unui secol de existenţă, cu toate vicisitudinile istoriei, a reuşit să adune în rândurile sale unele dintre cele mai ilustre condeie ale limbii române.
În mod cu totul fericit, în cadrul noului jurnalism arădean, postdecembrist, Filiala din Arad a U.Z.P.R., împlineşte astăzi, 7 ianuarie, un sfert de secol de existenţă. Ea s-a constituit – conform articolului apărut la 20 ianuarie 1994 în publicaţia săptămânală „Curierul Aradului” – în cursul zilei de 7 ianuarie 1994, la Clubul Presei din Arad. La înfiinţarea Filialei U.Z.P Arad au participat din partea Biroului Permanent al Consiliului Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România domnii Ilie Călian – vicepreşedinte pe Transilvania, Valentin Buzlea – vicepreşedintele Comisiei de atestare a jurnaliştilor profesionişti şi Mihai Dan Lutic – secretar general al U.Z.P. Cu sprijinul unui comitet de iniţiativă local a avut loc ates­tarea ziariştilor profesionişti de la ziarele arădene „Adevărul”, „Curierul Aradului”, „Jelen” şi de la Studioul de Televiziune Arad. Celelate publicaţii locale – majoritatea alcătuite din membri S.Z.R., o societate nouă postdecembristă care ulterior s-a desfiinţat – au refuzat să participe la atestarea profesională întrucât se cereau studii superioare de ziaristică sau dintr-un domeniu apropiat.
În urma probelor publicistice susţinute de comunitatea ziaristică arădeană au fost atestaţi (din cele trei redacţii amintite şi TV Arad) un număr de 15 ziarişti profesionişti şi trei stagiari (studenţi în jurnalistică). Angajamentul jurnaliştilor profesionişti a fost să aibă grijă de solidaritatea de breaslă, iar neprofesionalismul (ştirile false) erau considerate încălcări ale conduitei ziaristului profesionist şi erau sancţionate de Juriul de Onoare.
După constituirea Filialei U.Z.P.Arad, până la Conferinţa Naţională a U.Z.P. din octombrie 1994, funcţia de preşedinte a deţinut-o Emil Şimăndan – din partea „Curi- erului Aradului”, iar de vicepreşedinţi domnii Tristan Mihuţa şi Dorel Zăvoianu – din partea cotidianului „Adevărul” de Arad.
În prezent, la 25 de ani de la constituirea Filialei UZP Arad, preşedintele Filialei este, din primăvara anului 2018, Vasile Filip, vicepreşedinţi Lucian Şerban şi Pavel Daniel Scridon, iar secretar Gabriela Groza.
Primirea în Uniunea Ziariştilor Profesionişti se face pe baza unui dosar individual de către Comisia de Atestare, însoţit de o recomandare din partea conducerii Flialei locale de care aparţine.
Emil Șimăndan

Recomandările redacției