teatruTeatrul Clasic „Ioan Slavici” va sărbători duminică, 3 noiembrie, împlinirea a 65 de ani de la prima reprezentaţie în limba română a unui spectacol profesionist de teatru la Arad, şi anume „O zi de odihnă”, de Valentin Kataev. De la premiera acestei piese, premieră care a avut loc în seara zilei de 4 noiembrie 1948, se putea vorbi despre Teatrul Român de Stat Arad.
Cu ocazia acestei aniversări, publicul este invitat la un spectacol de gală cu intrare liberă, în deschiderea căruia, de la orele 18, va fi prezentată una dintre cele mai longevive producţii arădene: „Anonimul veneţian”, de G. Berto, în regia lui Ion Ardeal Ieremia, cu Zoltan Lovas şi Claudia Ieremia. Imediat după piesă, vom avea şansa de a-i revedea pe scenă pe câţiva dintre artiştii care şi-au legat numele de teatrul local, alături de care vom rememora istoria acestui teatru, consemnată minuţios de prof. dr. Lizica Mihuţ.
Peste trei mii de pagini despre teatrul arădean
În dubla sa calitate de preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii Aurel Vlaicu şi istoriograf al teatrului, prof. dr. Lizica Mihuţ, a declarat că „apre­ciez iniţiativa Teatrului Clasic Arad şi a Primăriei de a marca un asemenea eveniment. Personal, am scris patru cărţi, în care am adunat peste trei mii de pagini despre activitatea teatrală a acestui oraş. Mi s-a părut că teatrul din Arad a avut parte de un destin excepţional, însă, în acelaşi timp, vitregit. Teatrul Român de Stat, care ia fiinţă la un an după înfiinţarea, în 1947, a Teatrului Popular, ridică pentru pri­ma dată cortina în 4 noiembrie 1948, cu spectacolul «O zi de odihnă» de Valentin Kataev, primul spectacol profesionist jucat în limba română pe scena acestui teatru. Repertoriul perioadei aduce în scenă mai ales piese ce alcătuiesc o dramaturgie fragilă în plan artistic, constituită din piese astăzi uitate, dar jucate cu mare succes în epocă. Totuşi, istoria teatrului arădean consemnează şi piese ce se joacă şi astăzi cu succes, binecunoscute scrieri din perioada interbelică“.
Cu această ocazie, viceprimarul Levente Bognar a punctat trei etape importante din istoria teatrului arădean. „În anul 1817 se construieşte la Arad primul teatru din piatră, Teatrul Hirschl. Clădirea teatrului actual se construieşte în 1874, iar în 1948 ia fiinţă Teatrul Clasic Ioan Slavici“, susţine Bognar.
Eremia Şimăndan, un primar pe nedemn uitat
La invitaţia lui Bogdan Costea, Ovidiu Cornea, fost director al Teatrului Clasic Ioan Slavici, a povestit despre importanţa pe care a avut-o implicarea lui Eremia Şimăndan în istoria teatrului arădean. „În timpul lui Şimăndan, poate cel mai important primar pe care l-a avut vreodată Aradul, s-a construit ceea ce avem noi acum. Într-o noapte friguroasă din 1957, teatrul a ars. În ciuda vremurilor extrem de dificile prin care trecea ţara noastră, primarul Şimăndan nu a ezitat să se urce în avion şi să se ducă direct la Gheorghe Gheorghiu Dej. A obţinut sume extraordinare pentru refacerea clădirii teatrului, pe care le-a folosit însă aşa cum se cuvine. L-a angajat pe cel mai de seamă arhitect al României, căruia i-a cerut ferm: «Vreau să avem cel mai frumos teatru din ţară». Arhitectul Roţiu a construit atunci ceea ce avem acum“, a declarat Ovidiu Cornea.
Giorgiana Stoica
Adrian Cotuna

Recomandările redacției