Pe data de 21 mai 2012, Codruț Marta era înghițit de pământ. Nimeni nu a mai putut lua legătura cu arădeanul a cărui dispariție reprezintă și astăzi, după exact zece ani, unul din misterele neelucidate din istoria recentă a României.

Codruț Marta a dispărut fără urmă în urmă cu zece ani, însă autoritățile refuză să-l declare mort.

În privința fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, interesul autorităților pare să fie acela de a-l menține „viu”, el fiind în continuare dat în urmărire națională și internațională. Oficial, nu există indicii că acesta s-ar ascunde pe undeva dar chiar și așa, procurorii se tem că Marta ar putea profita de o eventuală decizie de pronunțare a morții pentru a-și șterge definitiv urmele.

Cu privire la necesitatea existenței unor indicii că persoana nu ar mai fi în viață, instanța a reținut că din probele administrate în cauză, instanța a reținut că pârâtul figurează ca urmărit național și internațional, începând cu data de 11.07.2012, respectiv 18.07.2012, ca urmare a emiterii împotriva sa a unui mandat de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. De asemenea, pârâtul era căutat la nivel național și internațional din data de 25.05.2012, respectiv 30.05.2012, fiind declarat persoană dispărută, așadar la o distanță de numai patru zile de la data dispariției sale în fapt din 21.05.2012”, spun judecătorii în motivare.

Deshumarea de la București

Ultima oară, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost văzut pe 21 mai 2012, după care acesta nu a mai putut fi contactat pe nicio cale. La vremea respectivă, procurorii DNA monitorizau o rețea formată din afaceriști și directori din ANAF.

Este vorba de dosarul „Motorina”, în care Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pentru o presupusă mită de 1,2 milioane euro. Marta a fost și el pus sub acuzare pentru evaziune fiscală, însă la ora primelor percheziții, deja dispăruse.

În anul 2020, criminaliștii din poliție și procurorii DNA au efectuat o deshumare la Cimitirul „Sf. Ilie” din Pipera, unde aveau indicii că s-ar afla rămășițele lui Codruț Marta. Analiza ADN nu a putut însă demonstra fără echivoc faptul că acestea i-ar aparține fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

Ziua dispariției

La data dispariției, Marta avea 38 de ani.

Codruț Marta și-a lăsat telefoanele mobile acasă și și-a anunțat soția că se duce să se întâlnească cu un amic.

Poliția a fost sesizată vineri, 25 mai, cu privire la dispariția în împrejurări suspecte a lui Codruț Alexandru Marta de către soția acestuia, care a precizat că ultima dată soțul ei a fost văzut în 21 mai 2012.

Semnalmente: înălțime: 1,80 – 1,84 m, constituție solidă, ten deschis, ochi albaștri, nas proeminent, bărbia rotundă.

La dată dispariției era îmbrăcat în sacou de culoare albastru închis, la coate având întărituri din alt material, cămașă de culoare deschisă (roz-lila), jeanși de culoare albastru deschis, pantofi albastru închis, din piele întoarsă, mărimea 43, purta ochelari de vedere.

Soția lui Codruț Marta a anunțat dispariția bărbatului său vineri, 25 mai. Ea a precizat polițiștilor că soțul ei a plecat de acasă în 21 mai.

Marta avea obiceiul de a lipsi de acasă, însă după patru zile de la plecarea sa, soția lui a alertat autoritățile pentru a-l găsi.

Ilegalități

Numele lui Codruț Marta a fost vehiculat în cadrul anchetei referitoare la Peter Attila Racz, deferit justiției în decembrie 2011, alături de alte 15 persoane, pentru o fraudă de aproximativ 20 de milioane de euro, prin comercializare de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor către firme care dețin stații de distribuție carburanți din județele Sibiu, Botoșani și Brăila.

În acest caz, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în calitate de reprezentant legal al Statului Român, s-a constituit parte civilă cu suma de 87.386.308,61 lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), reprezentând accize, TVA și impozit pe profit. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra stației de prelucrare a reziduurilor petroliere aparținând SC Texas Grup Oyl SRL precum și asupra părților sociale ale acestei societăți comerciale.

Codruț Marta a fost șeful de cabinet al lui Sorin Blejnar de la ANAF până în luna mai 2010, apoi a mai lucrat în această instituție până în luna august din același an, după care a intrat în afaceri pe segmentul publicitate și consultanță.

Ultima ipoteză: otrăvit cu ciorbă

Ultima ipoteză, vehiculată de canalele media naționale, susțin că Marta ar fi fost otrăvit cu ciorbă, chiar în casa lui Elan Schwartzenberg. Menajera lui Elan Schwartzenberg a pus masa pentru Codruț Marta la îndemnul fratelui lui Elan. Codruţ Marta i-a spus menajerei că ciorba este prea fierbinte şi aromată.

Amicii lui Elan Schwartzenberg i-ar fi luat telefonul lui Marta şi l-ar fi dus la un prieten. De pe telefonul dispărut au fost date mesaje către cunoscuții omului de afaceri pentru a lăsa impresia că este Marta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției