Pandemia de coronavirus scoate la iveală lacune și erori în instituții, dar și tertipurile folosite pentru ascunderea lor. În toată țara se practică excesul de zel pentru imagine bună, în timp ce buna colaborare dintre instituții, dintre cei din linia I ar trebui să fie pusă pe primul plan, în beneficiul comunității.

Arădenii s-au familiarizat până acum cu termenul „întârziere de raportate“ în cazul deceselor, dar în mare, s-a acceptat ideea că acestea se întâmplă pentru că rezultatele testării pentru COVID-19 nu ajung în aceeași zi, nici în a doua… Direcția de Sănătate Publică, în vemea fostului director, Constantin Cătană s-a „remarcat“ prin nereguli și lipsă de transparență în gestionarea situației și ne-am așteptat că, odată cu schimbarea conducerii, lucrurile se vor schimba.

Să revenim la prezent. Grupul de Comunicare Strategică nu a fost anunțat de decesul unei arădence decât…după trei săptămâni. S-a întâmplat pe 8 aprilie, când o femeie de 80 de ani a murit la scurt timp de la internarea pe secția de Infecțioase, în municipiu. Medicul de pe secție a anunțat în câteva ore de la deces, Direcția de Sănătate Publică, prin mail, întrucât așa se anunța situația zilncă. Însă (fără explicație clară), notificarea nu s-a făcut văzută. Cel puțin așa pare. Acum, după trei săptămâni, eroarea este pusă în seama medicului, care a fost sancționat financiar cu 5.000 de lei, din directiva Direcției de Sănătate Publică. Însă, ca regulă, situația deceselor este comunicată mai departe Grupului de Comunicare Strategică de direcțiile de sănătate publică. Drept urmare, dacă un deces n-a ajuns să fie în evdențele centrale, eroarea nu este la spital.

Poziția DSP

Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID din Grădiște atrage atenția asupra „abuzului“, explicând revoltat că nu medicul ar trebui sancționat. Sau dacă da, nu pentru că decesul n-a ajuns într-o evidență centrală, ci pentru că nu s-a făcut sesizarea telefonică. 

Reprezentanții Serviciului de control în sănătate publică al DSP Arad au mers la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pentru a verifica cauza neraportării decesului către INSP şi DSP Arad. Redăm mai întâi poziția Direcției de Sănătate Publică, condusă de directorul Horia Timiș: „Nu ne face plăcere să sancționăm cadre medicale care sunt în linia întâi în acestă perioadă, dar trebuie să se înțeleagă că avem o metodologie ce trebuie cunoscută și respectată, iar o astfel de eroare poate să modifice statistica județeană și națională și înseamnă în primul rând responsabilitate”

Controlul Inspecţiei Sanitare s-a finalizat şi cu o recomandare adresată conducerii spitalului.

Medicul Adrian Wiener va semnala abuzul

Medicul Adrian Wiener vine cu argumente menite să lămurească situația – vina nu este la spital, ci la DSP.Acesta subliniază că în statistici, decesul nu apare pentru că nu a fost raportat de direcție și că, medicului (n.a care își păstrează anoniatul) nu i se poate imputa decât eventual faptul că nu a contactat telefonic instituția. „Este sancționat medicul cu amendă de 5000 de lei – «nerespectarea metodologiei de raportare». Sigur, se putea da un avertisment, se putea aplica principiul prevenirii“.

Adrian Wiener răspunde la poziția DSP precizând că, astfel de erori s-au mai produs și că este inadmisibil să fie puse în cârca cadrelor medicale, pentru…imagine curată. „Ei bine hai să vorbim despre responsabilitate. Cât de iresponsabil să fii ca DSP să nu raportezi timp de 3 săptămâni decesul la Grupul de Comunicare Strategică– repet, informarea asupra decesului s-a făcut dinspre spital spre DSP Arad în aceeași zi – 8 aprilie. Sau dacă ai raportat cum să justifici agresarea directă prin amendă a unui cadru medical prin ‘eroare care să modifice statistica județeană sau națională’. Dacă e vorba de o astfel de eroare, cu astfel de consecințe cu siguranță nu e a medicului care a întârziat căteva ore ci a DSP Arad care a întârziat 3 săptămâni. Și dacă pentru căteva ore întârziere sancțiunea e de 5000 de lei cât este pentru trei săptămâni? Sper ca demisia sau desfacerea contractului de muncă pe loc pentru cei responsabili.

România este populată și de «dumnezei cu pix». Îi știți cu toții. Indivizi pripășiți prin diverse funcții de conducere sau control. Oameni care controlează și sancționează, uneori abuziv și disproporționat alți oameni;

Sigur că voi interpela luni, Ministerul Sănătății asupra acestei situații, și a altora la limita abuzului de lege.“, conchide medicul coordonator al Spitalului COVID din  Grădiște. 

Recomandările redacției