Începând din această toamnă, Ministerul Educației vrea sa modifice, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu. Un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului edu­cației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de școală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment și trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă nu s-a anunțat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de școală.
Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) “hibrid”, care introduce noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.
În ceea ce privește modificarea planu­rilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor „finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”
Ministerul Educației își rezervă, însă, dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru și pentru celelalte clase. „În situația limitării sau suspendării ac-­ti­vităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a be­neficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.
Câte ore vor face elevii, pe zi, dacă modificarea va respecta legea:
– în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
– în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
– în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi). 

Recomandările redacției