Consiliul Local al Municipiului Arad va avea mâine, vineri, 19 septembrie, o ședință extraordinară convocată de primarul Gheor­ghe Falcă. Ședința va avea loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, de la orele 8,30, și va fi publică.
Pe ordinea de zi propusă se află 14 puncte. Dintre acestea, câteva sunt susceptibile că vor genera discuții aprinse, cu contre și dintr-o parte și din alta, dacă nu din drag de dreptate, atunci măcar din spirit de frondă.
Primul punct al ordinii de zi: aprobarea indicatorilor tehnico economici şi a cheltuielilor pentru proiectul „Achiziție material rulant electric, patru tramvaie cu dublă articulație, de capacitate mare, și șase tramvaie vagon de capacitate medie” (titlul este ușor altfel, repetitiv până la enervare și mult mai stufos), poate da tonul ședinței, aici fiind un teren mai mult decât fertil pentru rădăcinile discordiei. Și cel de-al doilea punct: proiect de hotărâre privind participarea Municipiului Arad, în calitate de partener, la proiectul „Orașe Europene Tinere, Accesibile și Sustenabile II – acronim EASY II”, ar putea face să scapere scântei între consilieri, dată fiind experiența pierderii cu succes și pe bani mulți a competiției pentru titlul de capitală culturală a Europei.
La cel de-al treilea punct: aprobarea indicatorilor tehnico-economici, a proiectului și a cheltuielilor aferente proiectului „Reabilitare învelitoare, fațadă principală și sală spectacole la Filarmonica de Stat Arad” (aceeași repetitivitate obsedantă și enervantă și același limbaj stufos, aproape ininteligibil), se poate prognostica pozitiv, întrucât nu se dau bani ci se iau, respectiv se recuperează de la Uniunea Europeană investiția în renovarea Palatului Cultural.
Fără număr
Următoarele cinci puncte vor trece fără probleme și cu maximă celeritate, probabil cu unanimitate de voturi, însă punctele 9 și 10 vor fi prilej de scos la iveală toate virtuțile ofensive ale verbului defilând viguros pe cerul bunăstării arădenilor, iară nu precum avioanele la omagierea eroilor de la Păuliș, adică deloc, întrucât o parte a consilierilor vor cere două parcări în loc de două piețe (Catedralei și Avram Iancu), partea adversă și minoritară va cere două piețe pe locul celor două piețe (Catedralei și Avram Iancu), și parcări să se facă pe drumul pe care au zburat avioanele de ziua eroilor de la Păuliș, adică prin cer (sau cam pe-acolo).
Mai pot fi aducătoare de fructuoase discuții în contradictoriu și punctele 12 și 13: modificarea repartizării excedentului bugetar al municipiului Arad și rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2018, deoarece, atunci când e vorba de bani (buget, repartizare de buget, rectificare de buget, excedent bugetar), fiecare are idei fără număr și fiecare idee mai constructivă decât cealaltă, iar între toate ideile astea nu afli două în aceeași direcție, fiecare având propriile idei, întotdeauna cele mai bune.
Rămâne să vedem ce va fi, mai ales cum va fi, mâine în șe­dința CLM. Oricum va fi să fie, vom fi acolo și vom nota cu acribie spre a relata cu acuratețe.

Recomandările redacției