Duminică a fost o zi cu adevărat de toamnă târzie la Sintea Mare, care a permis însă organizarea unor evenimente ce s-au desfășurat în aer liber. O altă parte din activitate s-a desfășurat în sala Căminului Cultural, care până la urmă s-a umplut până la refuz de spectatori din comună și chiar veniți din alte părți ale județului.

În desfășurarea evenimentelor s-a văzut preocuparea unor dascăli, până la urma urmei, domnul primar Ciprian Ban, edilul șef al comunei Sintea Mare, este la bază profesor, iar doamna director a Școlii Gimnaziale este tot profesor. Evenimentul a marcat împlinirea a 250 de ani de la atestarea școlii românești din Sintea Mare și dezvelirea Plăcii Comemorative, amplasată pe fațada școlii. Și cu această ocazie, a fost sărbătorită și Ziua Națională a României.

După prezentarea documentară de către doamna profesor Carmen Maria Pavel, au fost organizate manifestările dedicate școlii. Au fost oficiate slujbe de către un sobor de preoți, în același moment dezvelindu-se placa comemorativă de pe fațada principală a clădirii.

Iar acum, dacă suntem în preajma marii Sărbători Naționale de 1 Decembrie, vă rugăm să participați cu toții la momentul solemn al depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor din primul și al II-lea Război Mondial“, a precizat doamna director Carmen Maria Pavel.

După depunerea de coroane, ne-am deplasat în alai spre sala Căminului Cultural.

La Căminul Cultural am asistat la alte momente importante din cuprinsul manifestărilor cultural artistice dedicate Zilei Naționale a României și Școlii din Sintea Mare. După intonarea imnului național, s-a păstrat și un moment de reculegere, după care personalitățile au fost invitate să ia cuvântul.

Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a vorbit primul, urmat de istoricul dr. Doru Sinaci, subprefectul Aradului, profesorul Daniel Tocoianu, unul din cei trei inspectori școlari adjuncți ai IȘJ Arad, profesorul Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național Preparandia Dimitrie Țichindeal, înalți prelați din partea Arhiepiscopiei Aradului, precum și primarul orașului Chișineu-Criș.

În cele din urmă, primarul Ciprian Ban a salutat prezența mare la aceste evenimente. „Pe de altă parte, rezultatele noastre sunt pe măsură, așa cum vedem cu toții. Vreau să vă mărturisesc că eu am venit în administrație din învățământ, iar legăturile trebuie să fie cele mai bune între dascăl, preot și primar. Doar atunci vom putea vorbi de civilizație și cultură. Așadar, noi am sărbătorit două evenimente cheie: 250 de ani de la atestarea Școlii Gimnaziale din Sintea Mare și totodată, cu această ocazie, am sărbătorit și Ziua Națională a României. Cu această ocazie, copiii de la grădiniță și elevii au prezentat un program artistic“, a spus primarul Ciprian Ban.

Așa este, unde-s dascăli, se cunoaște.

Vă urăm succes pe mai departe și Sărbători fericite!

Recomandările redacției