Jubileul de 130 de ani de la finalizarea construcției și sfințirea Bisericii Romano – Catolice „Preasfânta Treime“ din Vinga, una dintre cele mai frumoase biserici catolice din această parte a țării, a adunat la Vinga personalități de prim rang. Ioan Negrei, primarul comunei Vinga, ne-a declarat: „Vinga este o comună într-o continuă dezvoltare, dar ne ocupăm și de evenimente culturale, pe lângă cele legate de administrație. Legat de evenimentul cultural pe care îl avem acum, Hramul Bisericii Catolice, când se împlinesc 130 de ani de când s-a construit și s-a sfințit biserica, avem o serie de musafiri importanți din Bulgaria, Croația, Ungaria, plus bulgari din toată țara. Avem însă și un invitat cu totul special, este de fapt o vizită oficială a vicepreședintelui Bulgariei, în persoana doamnei Iliana Iotova. O vom primi la primărie, unde vom avea o ședință de consiliu local, în urma căreia îi vom decerna titlul de cetățean de onoare al comunei și ne bucurăm că a ales Vinga astăzi. Vinga este o localitate între cele două orașe Arad – Timișoara, așadar este o comunitate importantă și ne bucurăm că vicepreședinta Bulgariei ne vizitează“.

Hramul Bisericii

Biserica catolică din Vinga a fost construită din fonduri locale în anul 1892, după planul arhitectului Reiter Eduard. Biserica este în stil gotic, iar altarele au fost executate în întregime din lemn.

Sfânta Liturghie solemnă, prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la finalizarea construcției, a avut loc sâmbătă, de la ora 17.00 și s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea credincioșilor. Liturghia s-a săvârșit atât în limba română și bulgară, cât și în germană, ungurește sau croată, credincioșii fiind veniți din toate aceste țări.

Curcubeul ne-a arătat speranța

Ziua de sâmbătă a avut de toate, din punct de vedere meteorologic: soare, vânt, cod galben de ploaie torențială și din nou soare, iar înspre seară, chiar după încheierea Liturghiei, pe cerul Vingăi s-a arătat curcubeul.

Președinta Bulgariei la Vinga

Cu ocazia Hramului Bisericii, la Vinga a fost așteptată președinta Bulgariei. În această țară, președintele este ales împreună cu un vicepreședinte, în atribuțiile căruia intră diaspora. În acest fel, prezența vicepreședintelui Bulgariei la Vinga a fost una istorică. Deputatul Sergiu Bâlcea, ne-a declarat cu acest prilej: „Suntem alături de comunitatea din Vinga, la un eveniment important. Vicepreședintele Bulgariei este prezent în această comunitate și tot ceea ce înseamnă istoria multiculturală a orașului Arad, dar și a comunei Vinga este de fapt o realitate pe care trebuie să o respectăm. Mă bucur să fiu alături de primarul Ioan Negrei, un om extraordinar, care a reușit să închege comunitatea. Sunt aici, în special pentru a transmite un mesaj de prietenie într-o comunitate europeană greu pusă la încercare de acest război. Eu cred că prin aceste întâlniri, comunitățile locale se pot cunoaște mai bine, se pot înfrăți și, mai mult, pot să nască aceste legături istorice pe care le are Vinga în Bulgaria“.

Gheorghe Nacov, deputatul minorităților bulgare în Camera Deputaților și în același timp Consul Onorific al Bulgariei la Timișoara de 11 ani de zile, raionul consolar cuprinzând Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, ne-a declarat: „Este o vizită istorică pentru noi, toți știm ce înseamnă Vinga atât pentru județul Arad, cât și pentru minoritatea bulgară din România. Vinga este un simbol al nostru. La sfârșitul secolului XIX a fost alcătuită prima normă literară a limbii bulgare, tocmai aici, la Vinga, în 1868. De asemenea, Vinga a avut unele dintre cele mai mari privilegii ale Imperiului Habsburgic, date de Împărăteasa Maria Tereza în 1744, inclusiv «Dreptul sabiei», adică de a judeca la moarte, după dreptul bulgar, într-o perioadă în care încă nu era statalitate în Bulgaria“.

Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a precizat: Vizita doamnei vicepreședinte al Bulgariei are o parte culturală foarte importantă. Chiar acum am vorbit despre oficialitățile din Bulgaria, cum că ei nu sunt structurați ca și noi, pe zona de consiliu județean, ci au un reprezentant al Guvernului, iar restul sunt UAT-uri. Ne-au spus că ei vin exact pe această zonă cultural-istorică, iar lucrurile sunt foarte importante pentru noi. Județul Arad, ca și bogăție multiculturală, este extraordinară și văd că avem primari, iar asta mă bucură, care își doresc să facă lucrul acesta și care aduc un plus de valoare cu astfel de evenimente. Eu le doresc succes și peste încă 30 de ani de acum înainte, adăugați la cei 130, să ne vedem la evenimente de acest gen“.

De asemenea, la eveniment a fost prezent și Răzvan Cadar, celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

În prezența invitaților, primarul Ioan Negrei i-a oferit Ilianei Iotova titlul de cetățean de onoare al comunei Vinga.

Plachetă istorică pentru primarul Vingăi

Vizibil emoționată de primirea și de atenția care i-a fost acordată, la câteva minute după primirea titlului de cetățean de onoare al comunei Vinga, vicepreședinta Bulgariei a făcut un gest care a uimit întreaga asistență. I-a oferit primarului Ioan Negrei înalta distincție, acordându-i Placheta specială din partea Bulgariei. „Vă ofer, în numele țării mele, Placheta specială din partea Bulgariei. Domnule primar Ioan Negrei, aveți toată recunoștința noastră pentru sprijinul pe care l-ați acordat bulgarilor de când sunteți primar. Ați creat toate condițiile necesare pentru drepturile noastre. Ați oferit posibilitatea bulgarilor de a-și păstra limba, tradițiile și drepturile. Nu este suficient ca aceste drepturi să fie stipulate, dar este nevoie ca ele să fie și respectate, să fie puse în practică, iar la Vinga tocmai asta faceți. Pentru asta vă suntem recunoscători, în numele întregii Bulgarii, a declarat Iliana Iotova.

Președinta Bulgariei nu a terminat cu surprizele, ci a continuat: Sper să nu fie ultima mea vizită, aici la Vinga. Vă invit la Sofia, pentru a fi oaspeții noștri. De asemenea, suntem recunoscători comunității dumneavoastră pentru că a oferit adăpost bulgarilor, în secolul XVIII. Vinga reprezintă pentru Bulgaria o comunitate extrem de importantă și sperăm ca relațiile noastre să continue“.

Plimbare prin Vinga

După încheierea festivităților, Uniunea Bulgară din România a găzduit un spectacol al cărui cap de afiș l-a constituit urcarea pe scenă a celebrului Ansamblu Național „Balgare“ din Sofia, cel mai mare ansamblu privat din Bulgaria și recunoscut pe întreg mapamondul. În drum spre locul în care se desfășura spectacolul, Iliana Iotova i-a mărturisit primarului Ioan Negrei faptul că a rămas impresionată de bisericile din Vinga, iar la primărie a admirat spațiul verde extrem de generos, florile, plantele bine îngrijite.

Președinta Bulgariei a participat apoi la spectacolul susținut de „Balgare“, un spectacol impresionant, care a durat până târziu în noapte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției