Sebișul îmbracă haine noi: sunete de picamere în centrul orașului

0
545

 

VOICU SIDA 

De când a luat conducerea orașului Sebiș, de la o zi la alta se vede modernizarea, atât în orașul de pe Criș, cât și în satele aparținătoare: Donceni, Prunișor și Sălăjeni. Pentru a afla mai multe despre comunitate ne-am adresat tânărului primar Cristian Feieș, cu rugămintea de a ne relata în mare, ce a mai făcut în Sebiș și în satele aparținătoare și ce proiecte de viitor are.

Auziți aici de la mine din birou, sunetele de picamere. O lucrare la care m-am gândit zi și noapte și când m-am trezit din somn căutam soluții pentru acest sens giratoriu. Când ploua mai binișor deja făceam sensul giratoriu prin apă aproape până la genunchi. Asta pentru că executantul lucrării nu a mai prevăzut că acel canal colector mai trebuie și decolmatat. A turnat o placă de beton cu armătura peste el, iar acum lucrăm cu picamerele la spargerea betonului și refacerea din nou a altui canal la care să ai acces să-l decolmatez”, a precizat tânărul primar Cristian Feieș.

-Ce ați mai făcut de când sunteți la conducerea orașului și ce veți face?

-Toată primăria a fost zugrăvită, am cumpărat mobilier nou și calculatoare. Vreau să vă spun că am pornit în forță pe toate domeniile. Am semnat contractul pentru achiziționarea aparatului de pneumologie. Este un contract în valoare de 32 miliarde de lei vechi. De asemenea s-a mai amenajat liftul la spital. Vom ridica o construcție medicală nouă. Sănătatea este o prioritate pentru noi, iar asta se va vedea prin investițiile masive pe care le vom face în acst domeniu.

Vom face modernizări și în învățământ, unde pregătim două proiecte de 4 milioane de euro. Vreau să vă precizez că am achiziționat un utilaj modern pe fonduri europene. Și totodată am achiziționat un autoturism marca Duster. Iar la infrastructura orașului am ieșit pe străzi, acolo unde se pune problema că sunt fisuri, cratere sau gropi și trebuie să le remediem. Ați văzut, căci cu dumneavoatră am mai fost pe teren, că am făcut defrișările în albia Văii Dezna, care traversează orașul nostru. La fel am îndepărtat o parte bună din vegetație. Podurile care sunt peste Valea Deznei vor fi vopsite. Aspectul lor va fi schimbat, la fel ca la un om care îmbracă o haină nouă. Și la satele care aparțin de Sebiș am inițiat o serie de lucrări edilitare.

-Spuneți-ne ceva și despre ele.

-La Donceni am pietruit un drum de acces către cimitir, în lungime de 550 de metri, iar la Sălăjeni am toaletat și îndepărtat vegetația între cele două localități, respectiv Sălăjeni și Donceni. Am mai montat indicatoare rutiere, iar la Prunișor am realizat încălzirea centrală în școală. Am mai pietruit și unele ulițe mai îndepărtate. Investiția a mai fost și la stația de mangalizare a apei potabile în valoare de 90.000 de lei din bugetul local.

Deci se poate spune că nu am stat cu mâinile încrucișate și să așteptăm de la cineva să ne facă treaba”, spune Cristian Feieș, un tânăr hotărât.

Știu că aveți o colaborare foarte bună cu domnul director Cristian Sîrb, managerul Spitalului Orășenesc, care cred că este un model pentru unii medici…

– Așa este și suntem foarte mulțumiți că și-a prelungit mandatul de manager încă patru ani. Iar acest lucru spune cred ceva: și anume respectul pentru cetățeni și pacienți.

Discuție cu doctorul Cristian Sîrb

Restricții și respect

Știți, unde este respect și sunt restricții ne putem aștepta întotdeauna la rezultate frumoase. Ceea ce în ultima perioadă de timp am mai scăpat. Ei, la Sebiș nu este chiar așa. Dacă stai în apropierea a două- trei persoane care discută, auzi cuvinte frumoase vorbind atât la adresa domnului doctor Cristian Sîrb, managerul spitalului, cât și a personalului din subordine.

Domnule director, știm cu toții că aveți o relație foarte bună cu domnul primar, aceasta fiind una constructivă, toți cetățenii acestei comunităi având de câștigat.

Evident că așa este, avem o colaborare ca într-o familie, iar roadele acestei conlucrări se cunosc. Eu întotdeauna am spus că nu este admis ca într-o comunitate locală, cum este a noastră, să nu ai o colaborare foarte bună cu orice primar ar fi.

Așa este, domnule director. Să intrăm însă în miezul problemei noastre de azi și să ne spuneți ceva de investiții la spital.

Da, avem un program ambițios de investiții pe două paliere și anume: unul cu finanțare din bugetul local, iar cealaltă direcție este de finanțare pe fonduri europene. Dar nu mai dau acum cifre, pentru că ați văzut cum se lucrează cu toate forțele. Iar la ultimul proiect urmează să înceapă partea de clădire la ambulatoriul de pneumologie. Mai așteptăm și un alt proiect în valoare de 700.000 de euro, pentru aparatura necesară pentru lupta împotriva Covid-19.

De asemenea, vom mai depune un proiect foarte important în viziunea noastră. Este vorba de reabilitarea instalației electrice, care este veche, mai ales având în vedere câte nenorociri s-au petrecut în ultimul timp, din cauza instalațiilor electrice.

De asemenea, am dotat cu generatoare spitalele, iar momentan avem la fiecare pat instalații de oxigen. Un lucru foarte important aici este că avem finanțare de la bugetul local.

La Prăjești au fost finalizate stația de epurare. Tot aici am mai luat un cazan de încălzire nou. Iar aici, în această clădire, care este în fața noastră și are două etaje, ne-am gândit să facem un spațiu pentru internare de o zi. Asta înseamnă că pacientul își face analizele și alte investigații și în aceiași zi este externat.

Tot la nivelul orașului nostru, cu contribuția Primăriei, a fost organizat un centru de vaccinare. Locația corespunde din toate punctele de vedere. Aici lucrează o parte din personalul medical, iar media de vaccinare este de 60-70 de persoane pe zi. Până acum au fost vaccinate câteva mii de persoane, ceea ce este un lucru foarte bun.

VOICU SIDA 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.