Orașul Sebiș este principala poartă de intrare în Munții Apuseni. Pe lângă orașul propriu-zis, din componența unității administrativ- teritoriale mai fac parte și satele Donceni, Prunișor și Sălăjeni.
Despre Sebiș se pot spune multe, dar nu că nu ar fi bine administrat. Acest lucru se vede cu ochiul liber, după cum se vede și că orașul de pe Valea Crișului Alb s-a aflat într-o continuă dezvoltare după Revoluție. De altfel, trebuie spus că este printre puținele orașe din țară din categoria sa unde func­ționează instituțiil la toate nivelele, fiind, după municipiu, cel mai dezvoltat oraș din județ.
De menționat că pe plan na­țional, la nivelul orașelor cu până în 10.000 de locuitori, Sebișul ocupă locul I pe țară la capitolul investiții. În plus, având în vedere că a fost condus de un bun gospodar, și aici ne referim la primarul Gheorghe Feieș, care ocupă această funcție de dinainte de Revoluție până în prezent, cu excepția mandatului 2000-2004, este un important centru cultural, economic, comercial și de învățământ, iar faptul că are un sistem de canalizare, fiind printre puținele orașe de mărimea sa care au canalizare, se datorează tot primarului Feieș. „Aș vrea să vă spun că orașul nostru, nu numai că este cunoscut, ci este și renumit în ceea ce privește prelucrarea pieilor, a lemnului, în domeniul croitoriei, confecțiilor metalice, existând un excedent de forță de muncă de diferite specialități. În ceea ce privește învățământul, avem de la ciclul primar până la cel universitar”, a declarat Gheorghe Feieș, primarul orașului Sebiș.
Trebuie spus că autoritățile locale au acordat tot timpul aten­ția cuvenită școlilor și grădinițelor, clădirile acestora fiind modernizate și reabilitate, fie că este vorba despre unități de învățământ aflate în oraș, fie în satele aparținătoare. De asemenea, au fost modernizate și reabilitate căminele culturale, străzile, trotuarele, au fost asfaltate drumurile, a fost introdusă apa curentă și au fost făcute multe alte investiții care au crescut gradul de confort al locuitorilor.
Cel mai mare parc
fotovoltaic din Europa
Nu trebuie uitat nici faptul că la Sebiș funcționează cel mai mare parc fotovoltaic din Europa pe o suprafață de 42 de hectare, cu o stație electrică cu o putere instalată de 16 MGW, care produce energie electrică verde. De asemenea, aici există cel mai mare număr de agenți economici după municipiul Arad, raportat la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că orașul de pe Criș este foarte atractiv pentru oamenii de afaceri.
Omul sfințește locul
Investițiile în sistemul de sănătate au fost tot timpul o prioritate pentru autoritățile locale. „În decursul ultimilor ani, Spitalul Orășenesc Sebiș a fost extins și modernizat la standarde europene, aici funcționând o secție de pediatrie, o secție nouă de radiologie, o secție de cardiologie, unde vin medici de la Spitalul Pădurea Verde de la Timișoara. Avem laborator de analize medicale cu aparatură ultramodernă. Asta, în condițiile în care s-a beneficiat de o donație făcută în urma unui parteneriat româno-britanic, la inaugurare participând ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București”, a ținut să precizeze primarul.
După cum spuneam, Sebișul este și un important centru cultural, aici funcționând cel mai modern palat cultural, cu o capacitate de 500 de locuri, cu un sistem de sonorizare performant, cu sala biblionet, bibliotecă, cinematograf și sală de expoziții.
La capitolul sport, trebuie spus că la Sebiș a fost construit cel mai modern complex sportiv național din județ, iar echipa locală de fotbal este una foarte cunoscută pe scena fotbalistică din vestul României și nu numai. La sediul clubului există un hotel pentru cazarea jucătorilor, o sală de mese, grupuri sociale moderne, o sală de recuperare și alte asemenea facilități. Până la urmă, există o vorbă în popor: „Omul sfințește locul”.
„Spitalul, o mană cerească pentru noi”
În timpul documentării noastre am vorbit cu mai mulți locuitori ai orașului. Toți au avut doar cuvinte de laudă la adresa primarului
Gheorghe Feieș. Am vorbit însă și cu oameni din alte localități, veniți la Sebiș să-și rezolve diverse probleme. Spre exemplu, la spital, am întâlnit o familie din Hălmagiu, venită pentru analize. „Acest spital de la Sebiș este o mană cerească pentru noi. Am fost și la Brad, în județul Hunedoara, dar am văzut că s-au uitat urât la noi, spunându-ne că avem și noi laborator de analize, la Sebiș. Când am aflat acest lucru am venit direct aici. Este foarte important să avem un spital dotat cu tot ceea ce trebuie, nu departe de noi”, ne-a spus nană Sabina, o femeie de 75 de ani.

Recomandările redacției