LAZAR PRIMASecţia penală a Tribunalului Arad s-a pronunţat ieri în cauza contestării măsurii asiguratorii depusă de Viorel Lazăr şi societăţile comerciale  SC Lazăr& Sohne SRL şi SC L&A Fleisch SRL. Soluţia tribunalului a fost publicată pe siteul instituţiei şi este următoarea: „În baza art. 250 Cod procedură penală, respinge contestaţia formulată de contestatorii: Lazăr Viorel – în calitate de suspect; SC Lazăr& Sohne SRL şi SC L&A Fleisch SRL. În baza art. 275 alin. (2) Cod procedură penală obligă contestatorii la plata a câte 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă.”.
Viorel Lazăr şi companiile amintite contestau măsura sechestrului asigurator pus de procurori pe bunurile proprii în cauza în care aceştia sunt cer­cetaţi pentru producerea unui prejudiciu estimat la peste 36 de milioane de lei. „Prin ordonanţa procurorului s-a instituit sechestru pe patrimoniu până la concurenţa sumei de 36.094.158 de lei. Pot să vă spun că se aşteaptă în conti­nuare răspuns de la comisii rogatorii din Germania cu privire la acest caz”, declara procurorul Dan Aurelian Ursu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, declaraţie publicată şi de ziarul nostru din 15 septembrie a.c. Ordonanţa procurorului a fost contestată în instanţă de Viorel Lazăr în calitate de suspect, şi SC Lazăr&Sohne SRL şi SC L&A Fleisch SRL în calitate de părţi responsabile civilmente). Deşi contestaţia trebuia să se ju­dece pe 16 septembrie, Viorel Lazăr şi părţile responsabile civilmente l-au recuzat pe judecător, recuzarea a fost admisă şi s-a stabilit data de 24 septembrie pentru judecarea contestării sechestrului. Ieri, 24 septembrie, instanţa s-a pronunţat  în sensul respingerii contestării şi admiterii seches­trului pus de procurori. În consecinţă, părţi consistente din averea lui Viorel Lazăr şi din patrimoniile celor două societăţi comerciale vor rămâne sub sechestru asigurator.
Glasul Aradului a scris în mai multe rânduri că Viorel Lazăr firmele sale au probleme cu legile şi că problemele acestea au pornit de la plângerea depusă de două persoane, soţ şi soţie, care s-au trezit angajate la Lazăr&Sohne fără să fi călcat vreodată prin firma amin­tită. Odată pornit tăvălugul cercetărilor,  anchetatorii au descoperit că semnăturile celor doi soţi au fost falsificate şi că numărul contractelor de muncă de acest fel, adică fictive, nu este neglijabil, motiv pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals. Aşa a ieşit la iveală „suveica evazionistă” prin care muncitorii români erau angajaţi de Viorel Lazăr cu salariu minim pe economie şi trimişi la muncă în Germania cu salarii de 800-1.500 de euro, însă în România se plăteau taxe şi contribuţii la nivelul salariului minim pe economie, iar statului german i se spunea că dările aferente muncitorilor români sunt plătite în România – de aici rezultând prejudiciul foar­te mare provocat. Cum legea impune că o firmă nu poate detaşa personal în afara ţării decât dacă are un anumit nu­măr minim de angajaţi, Viorel Lazăr şi firmele sale au trecut la angajarea falsă a mai multor persoane – aşa cum a fost cazul şi cu cei doi soţi care l-au dat pe mâna legii.
Odată rezolvată contestarea sechestrului asigurator, orga­nele abilitate ale statului pot merge mai departe cu urmărirea penală pe „urmele” lăsate de Viorel Lazăr şi de firmele sale în bugetul statului român şi-n cel al statului german, dar şi în demnitatea unor oameni „angajaţi” de firme şi de patroni de care n-au auzit în vieţile lor.

Recomandările redacției