Secretele celui mai bun piure de cartofi din lume. Iată rețeta!

0
252

Piureul de cartofi pare unul dintre cele mai banale pre­parate din lume. Însă un chef francez a reuşit să-l transforme într-o operă de artă, pentru care a primit stele Michelin. Este unul dintre acele pre­pa­rate care, deşi considerat garnitură, va fi vedeta mesei.
Joel Robuchon a fost numit „bucătarul secolului“ şi „geniu culinar“ şi a fost mentorul lui Gordon Ramsay. De-a lungul ca­rierei, a primit nu mai puţin de 32 de stele Michelin, devenind astfel cheful francez cu cele mai multe stele. A creat preparate speciale, însă a rămas celebrul pentru piureul său de cartofi.
Joel Roubuchon folosea cantităţi fixe (proporţia de unt era foarte mare, dar, cu toate acestea, preparatul nu era deloc greu, ci extrem de savuros) şi avea o teh­nică specială.
E mătăsos, bogat, cremos, aromat, plin de unt. Cu toate acestea, e aerat şi pufos, datorită tehnicii speciale de preparare.
Iată de ce este nevoie pentru acest preparat:
– 1 kg cartofi galbeni (soi pentru piure)
– 250 g unt rece, tăiat cubuleţe
– 250 ml lapte
– sare şi piper, după gust
Speli cartofii şi îi fierbi în coajă, în apă cu sare. Îi scurgi, îi laşi la răcorit şi îi descojeşti.
Într-o crăticioară antiaderentă, pui o peliculă subţire de apă, torni laptele şi îl încălzeşti uşor.
Pasezi cartofii printr-o sită fină sau cu un zdrobitor special pentru cartofi (ca cel de pisat usturoiul, dar mai mare). Îi pui într-o cratiţă antiaderentă, apoi îi pui pe aragaz, la foc mediu, amestecând continuu, timp de 5 minute. Aceasta etapă este necesară pentru a îndepărta excesul de lichid in cartofi.
Dai focul mic şi adaugi peste cartofi cu­buleţe de unt, amestecând constant. Secretul acestui piure este tehnica de ameste­- care constantă, de aerare a preparatului.
După ce tot untul e încorporat, torni câte un polonic de lapte călduţ şi amesteci energic cu un tel pară. Repeţi operaţiunea până ce termini laptele. Asezonezi cu sare şi piper, după gust.
Ultima etapă constă în trecerea piureului din nou printr-o sită foarte fină, pentru îndepărtarea oricăror cocoloaşe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.