Una dintre secțiile problemă ale Spitalului Județean și anume, Secția de Neonatologie a trecut printr-un proces de reabilitare și modernizare, neașteptat.
Anul trecut, Consiliul Județean a demarat aici o serie de lucrări de reparații, dar a asigurat și dotarea cu aparaturi de strictă necesitate, pentru desfășurarea actului medical în condiții optime. La investiții au contribuit și ONG-uri.
Consiliul Județean Arad a cum­părat pentru Secția Clinică Neonatologie cinci monitoare funcții vitale și trei injectomate, în valoare totală de 31.000 de lei.
„Consiliul Județean Arad a depus la Compania Națională de Investiții proiectul unui complex pediatric modern, de cinci etaje, care să includă secțiile de Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Valoarea proiectului este de aproximativ 40 de milioane de euro. Clădirea se va construi în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgen­- ță Arad. Vom avea, astfel, una dintre cele mai moderne secții, comnstruită de la zero, așa cum avem la Arad și una dintre cele mai moderne secții TBC din Ro­mânia, construită de Consiliul Județean. În paralel cu acest pro­iect continuăm dotarea secțiilor pentru copii cu aparatură performantă, deosebit de importantă în exercitarea actului me­dical”, a spus președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Un număr mare de nou-născuți vor beneficia de noile dotări. „Aparatura medicală primită de la Consiliul Județean Arad este utilă pentru buna desfășurare a actului medical. Monitoarele sunt utilizate pentru îngrijirea și tratamentul unui număr foar­te mare de nou-născuți – 700-800 anual. Este vorba despre micuții care se nasc cu diferite probleme de sănătate, iar datorită acestor aparate, îi putem monitoriza, la pat, fără să îi mai transportăm în altă parte”, a spus Angelica Filimon, medic șef Secție Clinică Neonatologie.
În ceea ce privește secția de nou-născuți a fost dotată de către Asociația Salvați Copii, cu o lampă de fototerapie și un incubator nou, iar Asociația Dalia a donat o lampă de fototerapie. Patru saloane au pătuțuri noi pentru bebeluși și asta datorită donațiilor primate de spital.
Tot cu ajutorul donațiilor a fost posibilă utilarea a patru saloane cu pătuțuri noi pentru bebeluși. ,,Ajutorul primit de la sponsori a fost de asemenea, de un real folos pentru secția noastră. Apara­tele completează dotarea existentă și totodată ne ajută atât pe noi în exercitarea actului me­dical, cât și pe micuții pacienți în procesul de recuperare”, a explicat dr. Angelica Filimon, medic șef Secție Clinică Neonatologie.
neoNoi investiții în acest an
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a alocat bani pentru zugrăvirea și igieni­zarea întregii secții, în regie proprie. De asemenea s-au cumpărat și montat trei boilere pentru suplimentarea confortului termic dar și pentru a asigura  necesarul de apă caldă în caz de avarie.
„Ținând cont de faptul că Neonatologia funcționează în imobilul de pe strada Episcopiei, unde nu pot avea loc lucrări majore, am încercat să asigurăm, în limita posibilităților, condiții optime atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical din cadrul secției”, a spus ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Anul acesta, secția va beneficia de noi investiții. ,,Mulțumim Consiliului Județean pentru interesul arătat față de secția noas­- tră. Din bani de la consiliu vom primi, anul acesta, un aparat de investigații imagistice de radiologie, cu tehnologie nouă și un aparat de sterilizare pentru biberoneria secției. Acestea sunt foarte utile pentru că mulți dintre nou-născuții din Arad se confruntă cu probleme respiratorii, iar pentru noi este important să aflăm cât mai repede cauza acestora. Cu ajutorul apa­ratului de investigații imagistice vom reuși să punem un di­ag­nos­tic corect, într-un timp mult mai scurt. Un plus valoare este și faptul că îl vom putea utiliza direct la patul pacientului, iar astfel riscurile sunt semnificativ reduse deoarece mulți dintre nou-născuți sunt conectați la aparate și nu pot fi transpor­tați. Cât despre aparatul de ste­rilizare, acesta asigură un act medical curat, fără riscuri de infecții”, a spus dr. Angelica Filimon.
Sute de copii din cei aproximativ 2.600 care se nasc la nivelul Spitalului Județean au diferite pro­bleme de sănătate, potrivit statisticilor oficiale.

Recomandările redacției