Secţia de Primiri Urgenţe lucrează la turaţie maximă, zeci de arădeni ajungând zilnic la spital

0
391

upuÎncă din Ajunul Crăciunului, persona­lul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad lucrează fără suflare. Sute de arădeni au trecut pragul spitalului în aceste zile, motivele fiind diverse: boli digestive, cardiace, fracturi, entorse, probleme respiratorii, intoxicaţii, come alcoolice etc. Chiar dacă masa de Crăciun a devenit deja istorie, arădenii nu fac nici o pauză înaintea celei de Revelion. „Secţia este plină în fiecare zi, încă dinaintea Ajunului Crăciunului. Spre exemplu, astăzi (n.r. ieri) până la ora 17.00 nu am apucat să beau un pahar de apă. Cazurile sunt complexe, urgente, iar bolnavii nu pot să fie lăsaţi să aştepte. Suntem obişnuiţi ca în această perioadă a anului secţia să fie atât de aglomerată, însă ne aşteptam ca măcar între Crăciun şi Revelion să fie puţin mai liberă“, ne-a declară dr. Monica Puticiu, şefa Secţiei UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Medicii se aşteaptă ca lucrurile să ia o şi mai mare amploare în noaptea de Revelion, când se înregistrează, în fiecare an, cele mai multe internări. Nici Sărbătoarea Crăciunului nu a fost una prea liniştită pentru peste 400 de arădeni, majoritatea dintre pacienţi căzând victime ale consumului exagerat de alimente şi băutură. Deşi în fiecare an de Crăciun şi de Revelion, numărul celor care ajung la urgenţe este mai mare decât în restul anului, Crăciunul din acest an deţine recordul negativ în ceea ce priveşte numărul bolnavilor. Dacă în 2011 s-au înregistrat 306 pacienţi, iar în 2012 au fost 414, anul acesta numărul urgenţelor a ajuns la 416.
Un alt fapt îngrijorător îl reprezintă creşterea, din nou, a numărului de cazuri provenite din agresiuni. În afară de cazurile de urgenţă obişnuite, provocate de consumul excesiv de alimente şi băuturi alcoolice, medicii de pe ambulanţe şi din spitale se confruntă an de an şi cu un număr foarte mare de agresiuni. În anul 2011 au fost înregistrate 23 de victime ale agresiunilor, însă anul trecut numărul acestora a scăzut drastic, ajungând doar la două. Din păcate, în loc să dispară definitiv, fenomenul de violenţă cunoaşte din nou o creştere, ajungând ca în acest an numărul victimelor provenite din agresiuni să ajună la 15.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.