OLYMPUS DIGITAL CAMERABumul imobiliar din urmă cu câţiva ani are acum consecinţe neplăcute pentru mulţi arădeni. Cum foarte multe dintre casele construite au fost plătite cu ajutorul creditelor bancare, care s-au luat atunci cu foarte mare uşurinţă, cum creditele în valută, în special cele în franci elveţieni au fost considerate la momentul respectiv a fi mult mai avantajoase decât cele în lei, valoarea creditelor restante a ajuns să atingă cote alarmante. Astfel, potrivit unui raport al BNR cu privire la comportamentul financiar al populaţiei, la sfârşitul lunii octombrie, arădenii aveau restanţe de 188,3 milioane de lei, la credi­tele luate în moneda naţională şi echivalentul a 224,1 milioane de lei la creditele în valută.
10% din populaţia comunei Vladimirescu este executată silit
O situaţie specială se întâlneşte la Vladimirescu, unde conform celor declarate de primarul Ioan Crişan, acum, la sfârşit de an, 20-25% din corespondenţa Primă­riei a ajuns să aibă legătură cu exe­cutările silite. Motivul? Primăria trebuie să afişeze anunţurile cu privire la licitaţiile care se organizează.
S-a ajuns aici şi datorită faptului că fiind în imediata apropiere a municipiului, comuna a reprezentat un punct de atracţie pentru multe persoane care îşi doreau să îşi facă o casă. Din cauză că nu au mai putut să-şi plătească creditele, mulţi dintre aceştia au ajuns să fie executaţi silit. „Chiar ieri am avut un caz, când am primit o înştiinţare din partea unui executor judecătoresc cu privire la o datorie de 70.335 de franci elveţieni. Dintre cele 4.000 de nu­mere de casă din comună, cam 50 de imobile fac obiectul do­sarelor de executare silită, şi mă refer aici atât la Horia, Mândruloc, Cicir, cât şi la Vladimirescu. Băncile care au de recu­- perat diferite datorii s-au adresat instanţei, instanţa le-a dat câştig de cauză şi s-a ajuns aici…”, ne povesteşte primarul. Ioan Crişan susţine că aproximativ 8-10% din populaţia comunei a ajuns să aibă bunuri puse sub sechestru. „S-au pus sechestre pe maşini, s-au pus popriri pe salarii”, a conti­nuat edilul-şef.
Din cauză că oamenii nu prea mai au bani, bunurile scoase la li­citaţie se vând foarte greu. „Avem cinci cazuri în care totuşi s-au vândut imobilele, dar persoa­nele executate nu vor să le elibereze, astfel încât apar probleme cu eva­cuarea”, a mai declarat primarul.
Peste trei miliarde de încasat din amenzi
În ceea ce priveşte sumele de bani pe care le are de recuperat Primăria de la săteni, Crişan sus­ţine că autorităţile locale sunt obligate să acţioneze în instanţă împotriva rău-platnicilor şi chiar să le plătească avocaţi din oficiu, pentru că altfel Curtea de Conturi ar putea lua măsuri extrem de dure. „Amenzile fac venit la bugetul local în cazul tuturor cetăţenilor care au domiciliu în co­mună, indiferent de locul unde au fost sancţionaţi. În general, imediat după primirea unei amenzi de circulaţie, oamenii nu plătesc, pentru că poliţistul nu are dreptul să încaseze, iar cazurile în care amenzile sunt achitate în localităţile unde au fost aplicate sunt rare. Astfel, avem cam 90 de procese pentru a încasa respectivele sume”, a ţinut să precizeze Ioan Crişan.
Mai trebuie spus că Primăria are de recuperat de la persoanele sancţionate pentru prostituţie între 300 şi 400 de milioane de lei, iar valoarea tuturor amenzilor care trebuie încasate se ridică la aproximativ trei miliarde de lei. În cazul prostituatelor, autorităţile locale cer ca acestea să fie condamnate la muncă în folosul comunităţii, iar în cazul celorlalţi localnici, nu se eliberează certificatele fiscale până nu îşi plătesc datoriile.

Recomandările redacției