La cererea consilierilor munici­pali din Opoziție, primarul Gheor­ghe Falcă a convocat pentru joi, 17 noiembrie, orele 11,00, o șe­dință extraordinară a Consiliului Local Municipal. Ședința se va desfășura în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ și va avea caracter public, iar pe ordinea de zi figurează patru proiecte de hotărâri.
Așa cum anunțam în ediția de ieri a ziarului, ședința va avea pe ordinea de zi două proiecte de hortărâri propuse de consilierii opozanți, anunțate deja de viceprimarul Călin Bibarț în confe­rința de presă de luni, 14 noiembrie: obligarea conducerii SC CET Hidrocarburi SA Arad la plata integrală și cu prioritate a salariilor angajaților societății comerciale, conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 174/31.05.2016 – inițiativă a consilierilor locali Adrian Todor, Anca Patricia Stoenescu, Beniamin Narcis Cristian Vărcuș, Cosmin Alexandru Buruc, Gheorghe Săplăcan, Gheorghe Oto Furău, Ilie Cheșa și Ionel Ciupe, și constituirea unei comisii de analiză și verificare a activității SC CET Hidrocarburi SA – inițiativă a consilierului local Adrian Todor.
Variante de lucru
După cum se poate lesne constata, opoziția își respectă promisiunea și luptă din toate puterile pentru binele arădenilor, pentru același bine străduind din răspu­teri și consilierii puterii, dar în sens contrar opoziției și cu mai multe voturi la îndemână. Așa stând lucrurile, prognosticăm că cele două proiecte ale opozanților vor fi respinse cu succes, spre fericirea generală și întru profit politic la alegerile parlamentare de peste mai puțin de o lună.
Așa cum era de așteptat și conform promisiunii făcute de „vicele” Călin Bibarț, pe ordinea de zi au fost puse și două proiecte de hotărâri „căzute” la ședința anterioară a CLM: hotărâre pentru completarea hotărârii privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad – inițiativa primarului (proiect respins anterior prin nevotarea ei de opozanți pe motiv de harababură în consiliu și de neacceptare a preluării par­țiale a punctelor termice), și hotărâre de rectificare a bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2016 – iniţiativa primarului (respins anterior pe motiv că opozanții au refuzat să voteze întrucât nu votaseră punctul anterior respectiv cel cu punctele termice, cerând revenirea asupra acelui punct, revenire refuzată categoric de același viceprimar Călin Bibarț, care a acuzat transformarea CLM în circ).
Dat fiind că ambele inițiative ale primarului au nevoie de două treimi din voturi pentru a fi adoptate, este foarte probabil ca pu­terea să nu voteze cele două proiecte ale opoziției iar opoziția să se opună celor două inițiative primariale, deci toate patru proiecte „să pice”.
Mai sunt alte două variante posibile: să treacă un proiect al opoziției și unu al puterii, iar punctele pasibile și pasabile ar fi rectificarea bugetară (proiectul puterii), și comisia de anchetă la CET (dorința opoziției) – acesta ar fi compromisul, sau să treacă toate patru proiectele – iar varianta s-ar numi consens (cădere la pace în limbajul practicanților de barbut, de orice fel ar fi barbutul acela).
Întrucât alegerile parlamen­tare se apropie cu repeziciune și foamea de voturi sporește exponențial, cel mai mare grad de probabilitate îl are prima posibilitate: respingerea fără milă a fiecărui proiect în parte, cu spectacolul de rigoare al acuzațiilor reciproce de sabotare a fericirii arădenilor și sugerarea, voalată azi dar fățișă ulterior, de-a da cu ștampila electivă în căsuța care trebuie de pe buletinul de vot.
Rămâne să vedem mîine ce va fi și cum va fi. Tot ce se mai poate spera este să nu fie mai rău decât e, însă de prea multă vreme binele arădenilor e-un câmp de bătălie pe care se dau lupte crâncene, mai grozave decât la Mărășești și mai teribile decât la Oituz, lupte în urma cărora rămâne prăpădul și se-alege praful și pulberea de orice nădejde.

Recomandările redacției