Consiliul Local Municipal a avut ieri, miercuri, 5 octombrie, şedinţă ordinară, cu 22 de puncte pe ordi­nea de zi, dintre care 19 au fost proiecte de hotărâri supuse aprobării prin votare, toate proiectele fiind iniţiative ale primarului – care primar… a absentat (motiv de luare de atitudine în finalul şedinţei), fiind însă prezenţi cei doi viceprimari: Călin Bibarţ şi Bognar Levente.
Începerea şedinţei a început cu scoaterea de pe ordinea de zi a punctului 14, referitor la acordul de preluare în proprietate publică a municipiului  a unei porţiuni din canalul Mureşul Mort (propunere Călin Bibarţ, aprobată unanim).
Primul punct, participarea Ara­dului la competiţia pentru titlul de Capitală verde a Europei, a generat şi prima dispută, Liderul consilierilor PSD anunţând că PSD va vota împo­trivă, dat fiind că Aradul a mai participat la această competiţie, a pier­- dut-o, iar de atunci nu s-a schimbat nimic. Răspunsul a fost dat de Călin Bibarţ, argumentele lui fiind deviza sportivă a lui Pierre de Coubertain: Ai câştigat – continuă, n-ai câştigat – continuă (rezultând din raţionament că administraţia e sport iar contri­buabilii ar fi spectatori plătitori la întrecerile pierzătoare în care se înscrie administraţia), şi că el va milita pentru înscrierea oraşului în orice competiţie (deci şi în cele în care Aradul nu s-ar clasa nici măcar pe ultimul loc sau nu le-ar câştiga nici dacă ar concura singur – n. a.), şi că beneficiile înscrierii în asemenea competiţii sunt majore: schimburi de impresii, păreri şi experienţe cu ceilalţi competitori (dar astea s-ar putea schimba şi gratis, nu doar pe bugete de sute de mii de lei – n. a.), însuşirea experienţelor pozitive ale altora şi punerea lor în practică pe plan local (deşi nu trebuie să vezi la alţii că n-au pus refuz de ciur ca spaţiu verde cum s-a pus în Arad – la Podgoria, sau că alţii nu şi-au sporit suprafaţa de spaţiu verde nici prin distrugerea de stadioane şi construirea de supermarketuri, nici prin edificarea de biserici şi parcări auto pe locurile unor parcuri – n. a.), aşa că s-a trecut la vot iar proiectul s-a adoptat cu 14 voturi favorabile şi 8 contrare.
Celelalte puncte (proiecte de hotărâri, s-au votat repede şi cu unanimitate. Excepţia a fost punctul 17 – desemnarea reprezentan­ţi­lor CLM în CA ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiu: s-a votat secret, ceea ce a presupus o prelungire a timpului şedinţei. Tot a fost bună prelungirea, întrucât Marin Lupaş a cerut explicaţii pentru absenţa acestor reprezentanţi până acum. Tot Călin Bibarţ a răspuns: fiindcă apărea o oarecare incompatibilitate, consi­lierii votând alocări pentru unităţi în care ei erau şi membri în CA.
La acelaşi punct, Adrian Todor, liderul grupului PSD-ALDE din CLM, a cerut să se recunoască deschis că toate propunerile de membri ÎN CA supuse votării nu sunt propunerile grupurilor din CLM ci „… propunerile lui Falcă”, întrucât grupul pe care îl conduce nici n-a fost întrebat, nici propuneri n-a făcut, nici nu i s-a ce­rut să propună ceva. Tot Călin Bibarţ a intervenit, răspunzându-i lui Todor că grupul PSD-ALDE ştia despre proiect încă de la şedinţa din co­misii şi că avea tot timpul să facă pro­puneri, aşa că discuţia s-a înche­iat, iar rezultatul votului secret a fost de 14 voturi pozitive contra 8 voturi contrare în favoarea „propunerilor lui Falcă” (citat din Adrian Todor).
Şi ultimele două proiecte (ambele cu referire la bugetul local: modificarea unei mai vechi hotărâri a CLM privitoare la repartizarea bu­getului local (punctul 18), şi rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe acest an (punctul 19), au generat dispute între Adrian Todor şi călin Bibarţ, însă totul în limitele celei mai cuviincioase bune-cuviinţe.
La punctul 22 s-au ridicat câ­teva probleme ale asociaţiilor de locatari din Micălaca (zona 100), res­- pectiv solicitări de asfaltări pe su­prafeţe mici (20-25 de metri, între blocuri), rămase neasfaltate deşi strada s-a asfaltat. Răspunsul lui Călin Bibarţ a fost că toate aceste probleme se vor rezolva definitiv prin deja celebrul Program de Regenerare Urbană, program care va începe anul viitor şi va dura doi ani. La remarca că solicitările oamenilor au vechimi mari, respectiv de 8, 6, 5, 4, 3, şi 2 ani, răspunsul lui Bibarţ a fost invariabil: „Regenerarea urbană va rezolva tot, deci fiţi de acord cu Regenerarea Urbană împotriva căreia aţi votat”. Adrian Todor a replicat că „PSD este de acord cu regenerarea urbană, dar este contra împrumutului cu care se face, din moment ce primăria are excedent bugetar” (de parcă Aradul n-ar trebui să contribuie la bunăstarea băncilor dacă are excedent – n. a.).
Absenţa primarului de la ulti­mele şedinţe ale CLM l-a determinat pe Marin Lupaş (consilier independent), să ceară explicaţii, respectiv să se spună dacă primarul are probleme de sănătate care îl împiedică să fie prezent. Răspunsul a venit de la Călin Bibarţ şi a constat în mulţumiri pentru interesul manifestat pentru „… sănătatea colegilor”, şedinţa în­che­indu-se într-o atmosferă colegială.

Recomandările redacției