Consiliul Local Municipal Arad a avut ieri şedinţă publică ordinară, cu o ordine de zi foarte bogată: 29 de puncte, dintre care 23 au fost proiecte de hotărâri supuse aprobării prin vot. Primarul Gheorghe Falcă nu a fost prezent (deşi primul punct pe ordinea de zi era tocmai Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a Municipiului Arad pentru anul 2015 şi toate cele 23 de proiecte de hotărâri erau iniţiative ale sale), astfel că des­chiderea lucrărilor i-a revenit viceprimarului Călin Bibarţ.
Şedinţa a început cumva atipic, printr-un omagiu adus de CLM poetului, prozatorului, eseistului şi publicistului Vasile Dan cu ocazia premierii sale de către Uniunea Scriitorilor cu Premiul pentru poezie al anului 2015, pentru volumul Lentila de contact, scos la editura arădeană Mirador. Preşedintele comisiei de cultură a CLM l-a prezentat pe Vasile Dan, opera acestuia şi contribuţia sa semnificativă la cultura literară a judeţului şi a ţării, iar Vasile Dan a vorbit despre valorile reale ale literaturii române cu origini în Arad, despre scriitori, despre cultură, despre revista Arca, despre trecutul îndepărtat şi despre prezent, dar deloc despre sine (ceea ce este rarisim într-un for public).
A urmat o prezentare de clădiri din municipiu ale cărăr faţade au fost renovate de proprietari, prezentare făcută cu mulţă aplicaţie şi cu mult patos de Bujor Buda, preşedintele Asociaţiei Pro Urbe şi colaborator al ziarului Glasul Aradului. Din prezentarea lui Bujopr Buda am reţinut că acolo unde oamenii, cu precădere administratorii de condominii, preşedinţiii de asociaţii sau proprietarii unici au cheltuit energii pentru renovarea faţadelor, lucrul s-a făcut fără sprijinul primăriei (în afară de diplome), şi s-a făcut foarte bine.

S-a trecut apoi la lucrul propriu-zis, prima „ieşire” aparţinând liderului de grup PSD-ALDE, Adrian Todor, care a cerut amânarea votării punctului 11 de pe ordinea de zi, referitor la modi­ficarea inventarului bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului, amânare care s-a supus votării şi… a trecut, deci se va vota altădată.
Mai departe a fost simplu: s-a votat „la foc automat”, unanimitatea fiind mai prezentă parcă decât în vremurile cele bune, cu doar câteva abţineri şi fără nici un vot contrar.

Recomandările redacției