Consilierii locali au fost convocați, luni, în ședință extraordinară cu zece puncte pe ordinea de zi. De departe cel mai important a fost cel privind proiectul „Învățământ on-line performant în Arad”, ai căror indicatori tehnico-economici s-au schimbat în contextul modificărilor apărute recent în Ghidul solicitantului. Astfel în realizarea bugetului proiectului a trebuit să se țină cont de faptul că finanțarea achiziției tabletelor pentru uz școlar se acordă în limita unei valori nerambursabile de 250 euro/tabletă fără TVA, față de 238 euro cât fusese inițial. În consecință valoarea totală a proiectului „Învățământ on-line performant în Arad” este de 35.582.149 lei din care contribuția municipalității va fi de 711.642 lei. Numărul beneficiarilor acestui proiect a rămas neschimbat, respectiv 18.166 elevi din 798 clase și 1.147 profesori.

O ședință extraordinară generată în primul rând de necesitatea de a depăși partea birocratică în ceea ce privește achiziția de tablete, deși nu este vorba numai de tablete ci și de mai multe echipamente IT, necesare desfășurării cursurilor școlare în sistem online. Fiind vorba despre o procedură impusă de Uniunea Europeană, pașii sunt mai lenți decât ne-am dori, dacă ne gândim că numai Ghidul solicitantului fără de care nu poți să pregătești materialul a apărut în luna noiembrie, iar ultimul act normativ, numai în cursul săptămânii trecute. Săptămâna aceasta sperăm să putem da drumul licitației și să putem achiziționa cât mai repede aceste echipamente absolut necesare atât elevilor cât și profesorilor”, spun reprezentanții Primăriei Municipiului Arad.

Tot în cadrul ședinței CLM de luni a fost aprobat și Planul Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea unei zone comerciale la intrarea în municipiu dinspre Vladimirescu. De asemenea, Consiliul Local al Municipiului Arad a devenit complet cu 23 membri validați, după ce consilierul UDMR Alexandru Meszar a depus jurământul.

Prin depunerea jurământului de către domnul Alexandru Meszar, municipiul Arad are acum un consiliu local complet constituit și poate alege cei doi viceprimari. Am solicitat așadar completarea ordinii de zi a ședinței cu două puncte noi, pentru alegerea primului și a celui de-al doilea viceprimar.

Răspunsul primit a fost că aceste puncte nu pot fi adăugate, neavând rapoarte ale comisiilor de specialitate ale CLM. Ne întrebăm ce raport trebuie să dea comisia pentru buget sau cea pentru urbanism, referitor la desemnarea viceprimarilor? Aceste comisii nu au dat raport nici la depunerea jurământului de către consilierul Meszar, punct aflat pe ordinea de zi a ședinței.

Legat de proiectul de achiziție a echipamentelor IT pentru școlile și elevii arădeni, problema sa este că se va implementa după încheierea actualului an școlar. Am reușit să obținem promisiunea autorităților că vor colabora cu inspectoratul școlar, că vor estima acele situații unde este necesară o achiziție urgentă a tabletelor (elevi în ani terminali, din familii cu venituri reduse, cu mai mulți frați) din bugetul local.

Cel mai dezbătut a fost punctul privitor la PUZ-ul pentru magazinul Dedeman. Realizarea proiectului necesită transferul de proprietate a unor terenuri ale municipiului (drumuri) către investitor, fapt care nu s-a realizat, lipsind o hotărâre de CL în acest sens. S-a introdus un amendament prin care se condiționează intrarea în vigoare a PUZ-ului de adoptarea unei astfel de hotărâri.

Mai mult, așa cum este întocmit, PUZ-ul ar putea să devină nul: nu sunt clar prezentate cele 4 etape de consultare și nici nu indică explicit cum sunt împărțite cheltuielile legate de clarificarea situației terenurilor și a proprietăților între administrația publică și dezvoltator”, este de părere consilierul Dorian Curcanu.

Recomandările redacției