Şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal a fost exemplul cel mai potrivit, adică nepotrivit, de mod în care nu trebuie să se desfăşoare o şedinţă a unui astfel de organism.
Convocată prin dispoziţia primarului Gheorghe Falcă, şedinţa a avut pe ordinea de zi 11 puncte, din care zece erau iniţiative ale celui care-a convocat şedinţa; cu toate acestea, iniţiatorul, adică primarul, a lipsit – şi nu a fost singurul.
În sală au fost prezenţi şi mulţi ziarişti din presa locală. Cu toate acestea, nu s-a strigat ca­talogul, nu s-a făcut prezenţa, nu s-a anunţat dacă este întrunit cvorumul care să-i confere adu­nării statutul de legalitate, ci
s-a trecut direct la lucru. Că o fi fost cvorum sau n-o fi fost nimeni nu ştie, dar nici nu-i pasă cuiva – iar cvorumul nu se anunţă doar pentru ca să ştie consilierii, ci şi pentru prostimea din asistenţă.
Lucrările au fost deschise de viceprimarul Călin Bibarţ prin propunerea spre aprobare a ordinii de zi. Opoziţia a făcut opozi­ţie, Adrian Todor cerînd amînarea votării punctelor 9 (repartizarea excedentului bugetar), şi zece (rectificarea bugetului pe 2016), pe motiv că documentele au fost transmise consilierilor prea târziu şi nu a fost timp pentru studierea acestora, şi că s-au cerut informaţii de la una din direcţiile primăriei, informaţii care au fost transmise tot cu mare întârziere.
Viceprimarul a răspuns că aşa este: documentele s-au transmis târziu, dar în termen legal, iar informaţiile suplimentare sunt într-adevăr voluminoase (68 de pagini), dar nici un consilier n-a venit la primărie de la ora 8 ca să studieze acele documente, fiindcă i s-ar fi pus la dispoziţie şi-ar fi avut timp de studiu.
Proiectele au trecut într-o veselie şi totuşi…
Supusă votării, ordinea de zi a trecut (firesc), iar conducerea a fost preluată de preşedinta de şedinţă Geanina Pistru. Supuse votării, proiectele au trecut într-o veselie, inclusiv patru dintre ele votate secret. De ce şi-or ascunde aleşii votul faţă de alegători nu s-a explicat niciodată, şi nici nu se va explica vreodată. Important este că ei votează ce vor, noi nu ştim ce votează şi nici cum, dar îi plătim c-aşa-i în de­mocraţie: secret.
Fără veselie a trecut punctul 8, adică n-a fost adoptat proiectul de hotărâre cu privire la trecerea unui teren de la Recons în domeniul public al municipalităţii. După numărarea voturilor s-a anunţat moale că au fost 11 voturi favorabile şi opt abţineri. Cum era vorba despre o ches­tiune de patrimoniu, era nevoie ca proiectul să fie  votat favorabil de două treimi din totalul consilierilor, adică de 15 (şi ceva: 15,2). Cum nu s-au numărat de­cît 11 voturi favorabile, proiectul a căzut, iar terenul rămâne la Recons (măcar până la viitoarea şedinţă).
Cum-necum, cu primar sau fără primar (ieri a fost fără), s-a mai notat în analele locale o şedinţă a sovietului municipal care-ar trebui să fie lecţie des­pre cum nu trebuie făcută o şedinţă de CLM.

Recomandările redacției