Şedinţele de judecată vor fi înregistrate şi puse la dispoziţia justiţiabililor

0
215
Intrare Tribunal

În premieră naţională, conducerea Tribunalului Arad are în plan să pună la dispoziţia justiţiabililor o platformă on-line prin care cei interesaţi, părţile din dosar, să poată urmări audio, de oriunde există o conexiune de internet, desfăşurarea unei şedinţe de judecată.

Acest pas, extrem de important, se doreşte a fi o transparentizare totală a actului de justiţie.  „Partea să aibă posibilitatea on-line, de acasă, să urmărească audio ce a zis avocatul judecătorul, procurorul, care au fost concluziile. Astfel aşteptăm ca transparenţa să fie totală”, a spus Otto Sandor Szep.

Vicepreşedintele Tribunalului Arad, Otto Sandor Szep susţine că această iniţiativă ar reprezenta cel mai potrivit deziderat al instituţiei pentru ca transparentizarea justiţiei să fie una totală. Această iniţiativă vine în completarea unei alte măsuri similare, prin care Tribunalul Arad a încercat să vină în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor.  „Suntem mândri de faptul că ultimul raport al MCV-ului a cuprins Curtea de Apel, mai ales Tribunalul Arad, pozitiv, în sensul că au propus ca programele noastre să fie preluate la nivelul întregii ţări. Suntem mândri, acest program are un ecou pozitiv, am mers mai departe cu acest program şi vă anunţ că săptămâna trecută am încheiat ultimul protocol cu organizaţiile descentralizate şi vom comunica şi cu IPJ Arad. Cu asta suntem pe primul loc în România”, a adăugat Otto Sandor Szep.

Practic, de o bună perioadă, pentru reducerea costurilor privind emiterea comunicărilor cu justiţiabilii, conducerea Tribunalului Arad, prin biroul de informatică, a dezvoltat un program informatizat prin care se permite emiterea oricărui act procedural în format electronic.

În cursul anului 2016, instanţele din judeţul Arad  au emis un număr de 9.262 de comunicări în format electronic, dintre care, 3.724 comunicări către DGRFP – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad, 1.647 comunicări către Prefectura Arad şi 903 comunicări către Primăria Municipiului Arad.

Până la această dată, au existat 2.978.629 de accesări ale aplicaţiei „Info Dosar”, operaţională pe pagina www.tribunalularad.ro,  implementată de Tribunalul Arad în anul 2014.

(C.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.