sedinta cod rutierŞefii şcolilor auto arădene au fost chemaţi ieri, de reprezentanţii Prefecturii, la o şedinţă pe tema noului Cod Rutier ce va intra în vigoare la sfârşitul acestei săptămâni.  Aceştia au fost informaţi vizavi de modificarea legislaţiei rutiere.
Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, ce urmează să fie aplicat în câteva zile a fost tema şedinţei Comisiei de Siguranţă Rutieră, ce s-a desfăşurat ieri. Organizarea şedinţei a fost solicitată de reprezentanţii şcolilor auto, care au dorit să fie informaţi în ceea ce priveşte regulamentul de aplicare a noii legislaţii rutiere. Comisia de Siguranţă Rutieră a fost constituită la finele anului trecut, iar şedinţa a fost coordonată de subprefectul Radu Stoian. La aceasta au participat repre­zentanţi ai Poliţiei Rutiere, ai Serviciului Public Comunitar Regim Per­- mise şi ai instituţiilor deconcentrate arădene. În cadrul şedinţei, reprezentanţii şcolilor de conducere şi-au pu­tut  exprima nelămuririle vizavi de anunţatele modificări ale legislaţiei rutiere, precum şi doleanţele. „Prin organizarea acestei întâlniri, Prefectura a arătat că are toată des­chiderea pentru a-i informa pe cei ce sunt în domeniu, de modificările legislaţiei rutiere. Reprezentanţii şcolilor de şoferi au putut să ridice o serie de probleme şi să îşi spună punctul de vedere. Numai prin dialog poate fi îmbunătăţită relaţia dintre cetăţean şi instituţii, astfel că organizarea acestei şedinţe a fost o iniţiativă pozitivă“, a sus­ţinut Daniel Irimia, instructor auto.
Printre modificarile aduse la Codul Rutier se numară obligativitatea deţinerii de permis auto pentru mopede, scutere, ATV-uri, vehicule a căror viteză maximă nu depăşeste 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. De asemenea, conducătorii auto vor fi obligaţi ca la reînnoirea permisului, să treacă printr-o vizită medicală. Noile reglementări din Codul Rutier mai prevăd ca în cazul în care, un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicliştii sunt obligaţi să se deplaseze pe această pistă şi nu pe celelalte benzi de drum. Persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped vor avea nevoie, începând din 19 ianuarie 2013, de permis de conducere pentru categoria AM. Nu în ultimul rând, forma şi continutul permisului de conducere vor fi şi ele modificate începând din acest an, astfel încât, acesta să corespundă mo­delului european, însă, în general, conţinutul permisului este acelaşi.

Recomandările redacției