De o bună bucată de vreme am stabilit o întâlnire cu domnul Cristian Branc, primarul comunei Seleuș, dar după cum spunea și dumnealui, atribuțiile unui primar nu sunt să stea în birou, ci să meargă pe teren, să se implice în problemele comunității.

Domnul Branc are dreptate, hărnicia unui primar o poți vedea de la primii pași făcuți în locul pe care îl conduce. Cât de gospodar este dumnealui am observat și eu în timp ce mă documentam săptămâna trecută. Seleușul, dar și restul satelor aparținătoare, este o comună exemplar de curată. Pe lângă toate acestea, am putut observa cu cât drag este primarul întâmpinat de cetățenii comunei, dar și că aceștia îl numesc „Gospodarul numărul 1”.

Chiar când am fost la sediul primăriei, edilul șef era într-o criză de timp, având probleme la Arad. V-am mai spus și vă repet: un primar nu are ce căuta în sediu mai mult de 30 de minute pe zi, poate doar când sunt ședințe, dar pe cât posibil, eu le rezolv pe toate în timp ce sunt pe teren. Un primar într-o comunitate este ca un părinte într-o familie, trebuie să cunoști problemele cu care se confruntă cetățenii tăi, îmi spunea primarul, lucru pe care l-am văzut și eu în timp ce eram pe teren cu dumnealui.

Domnule primar, cum a fost anul 2018 pentru dumneavoastră?

Din punctul meu de vedere, anul 2018 a fost mai slab ca anul 2017. Avem multe proiecte, dar toate sunt în stadii diferite de avansare, știți că la noi în România ai nevoie chiar și de 3-4 ani ca să faci o canalizare, dar nu avem ce să facem decât să ne supunem.

Realizările de până acum constau într-o grădiniță nouă, care am hotărât să fie pusă în funcțiune începând cu 1 septembrie, două proiecte de canalizare, o capelă nouă și aproximativ 3 km de asfaltări în satul Moroda cu care încheiem proiectele de asfaltare.

Avem și un proiect de extindere de apă și canalizare în valoare de 1,5 milione de euro prin AFIR care, dacă totul e bine, va începe anul acesta. Pentru construirea unei stații de biogaz am un proiect mare pentru care aștept un acord de mediu ca mai apoi să îl pot depune la București. Acest proiect de biogaz m-ar ajuta să aduc agent termic în fața curții oamenilor pentru încălzirea locuințelor și a solarelor cu legume pe care le avem.

Acest biogaz și biomasă se va întinde pe o suprafață de 5ha, aceasta fiind o ambiție a primarului care consideră că cetățenii din Seleuș merită chiar și mai mult de atât.

Și o precizare importantă: seleușenii au concediu și zile libere doar între Crăciun și Anul Nou, în rest ei sunt zi și noapte ocupați cu solariile, dar și cu alte munci.

Deci, proiectele au fost începute în 2018 și le continuăm în 2019.

Am omis să vă spun încă ceva: am construit o Capelă cum nu este alta în județul nostru.

Avem proiecte în derulare pentru lucrările la școala din Seleuș, iar la Iermata și Moroda suntem în faza de finalizare a terenurilor de sport unde urmează să amenajăm covorul sintetic. Dacă ne va permite timpul, urmează să facem recepția finală la toate.

Domnule primar, vă adresez o întrebare deși pentru dumneavoastră este „floare la ureche”, cum vă descurcați cu „ațele încâlcite“ ale administrației?

Pentru mine administrația este ușoară. Vin din domeniul finanțelor unde am avut de a face cu oameni inteligenți și pregătiți. Acum, în primărie am o echipă foarte bună, cu personal profesionist și mă mândresc cu ei.

După discuția cu primarul am intrat în curtea unui cetățean, Dopșa Florin. Acesta avea mai multe solarii pe o suprafață de 48 de arii și în care cultiva mai multe tipuri de legume precum: dovlecei, castraveți, ridichi. După un scurt dialog, domnul Dopșa a confirmat cele spuse de primar, mai exact că lucrezi din ianuarie până în toamnă în solar.

Voicu Sida

Recomandările redacției