„Seleușul va continua să se dezvolte și să se modernizeze“

0
208

 Interviu cu Cristian Branc, primarul comunei Seleuș

primaria Seleus fosta Primarie Moroda drumuri comunaDezvoltarea din ultimii ani a comunei Seleuș se poate vedea la tot pasul, atât în localitatea centru de comună – Seleuș cât și în satele aparținătoare Iermata și Moroda. Că în spatele acestor aspecte deosebite se ascunde o muncă asiduă și eforturi deosebite, nu are nimeni nici o îndoială. Despre aceste zbateri curente ale muncii de primar – dar și despre câteva realizări recente, am purtat o scurtă discuție cu tânărul economist Cristian Branc, primarul comunei Seleuș.
– Ce obiective aveți în lucru în această perioadă, domnule primar?
– Am putea începe cu amplele lucrări de asfaltare din comună, deoarece aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Scopul final al opera­țiunii este, firește, asfaltarea totală a comunei Seleuș. La ora actuală mai sunt de realizat câteva sute de metri de asfalt în satul Seleuș, tot la fel în Iermata și Moroda. Le vom finaliza în acest an. Finanțările au fost obținute prin PNDL, la ora actuală fiind achitați 150.000 lei, urmează să primim încă două tranșe anul acesta. Vreau să precizez aici că suntem foarte-foarte atenți la calitatea lucrărilor, deoarece nu vrem ca asfaltul să țină doar un sezon; unele porțiuni de drum au fost refăcute și de trei ori, datorită calității neconforme cu documentația!
– Spuneați mai devreme ceva legat și de apa curentă…
– Da, e adevărat, avem și aici lucrări în curs, însă vreau să precizez – legat de infrastructură, că anul viitor, în 2015, vom începe și lucrări la rețeaua de canalizare în localitatea Seleuș – cu finanțare prin Masterplan. Revenind la apă, am finalizat rețeaua de apă curentă – lucrări începute în 2006, pe care în perioada imediat următoare o vom preda Regiei de Apă-Canal, conform legii. În acest fel cetățenii comunei vor putea beneficia cât mai repede de apă curentă potabilă.
– Ce alte obiective aveți planificate pentru acest an?
– Vom demara, în iunie, reparații capitale la o clădire din satul Moroda – unde a fost, foarte demult, primăria din Moroda –  în care vrem să amplasăm dispensarul medical precum și un punct de lucru al Primăriei Comunei Seleuș. Aici, o dată pe săptămână, câțiva funcționari vor deservi localnicii pentru eliberarea unor adeverințe ori pentru achitarea unor taxe ș.a. Aceasta pentru ca sătenii din Moroda să nu se mai deplaseze pentru acest gen de formalități până la Seleuș.
– Știm că aveți o slăbiciune pentru copii, pentru educația lor; ce obiective aveți în lucru în această direcție?
– Pe lângă faptul că încă de la început am făcut modernizări în toate școlile comunei, am sprijinit realizarea în ritm rapid a două sisteme gen „after school“ – unul în Seleuș, în 2013 și unul în Moroda, în 2014 – care s-au dovedit acțiuni de succes. Se știe că seleușenii – în întregul lor, sunt oameni harnici, cu inițiativă, legumicultura fiind o ocupație pentru care sunt renumiți de multe decenii. Această îndeletnicire necesită muncă multă, continuă, pe toată durata zilei. Prin urmare, rămâne puțin timp pentru tinerele familii să se ocupe de instruirea copiilor. Sistemul acesta, gen „after school“ asigură copiilor o masă caldă la timpul cuvenit precum și rezolvarea temelor cu ajutorul unor cadre didactice inimoase și care sunt la zi cu tot ce se cere în procesul de educație. Prin urmare, cei 38 de copii care, deocamdată, beneficiază de acest sistem au avut numai de câștigat din această iniți­ativă. În timp, părinții vor realiza, în mod sigur, diferența dintre rezultatele obținute de copiii implicați în acest sistem de supraveghere și ceilalți care nu sunt.
– Cum vedeți, în concluzie, dezvoltarea comunei în ultima perioadă?
– Trendul ascendent al dezvoltării se vede și va continua la fel în urmă­toarea perioadă. Vreau să precizez că în ultimii doi ani am fost susținut în demersurile de modernizare a comunei de Consiliul Local, știut fiind aspectul că în mandatul anterior am avut serioase probleme și piedici în această direcție. Sunt un om deschis la orice părere, la orice noutate, la orice inițiativă dar acestea să fie în interesul celor care ne-au dat votul, a cetățenilor comunei. Prin urmare, Seleușul va continua să se dezvolte și să se modernizeze și prin materializarea noilor proiecte ce le avem în plan și la care lucrăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.