Recent expusă la Hanovra, concepută pentru fermele mari din Rusia, semănătoarea Julia este noua vedetă incontestabilă pe terenurile agricole ale Aradului.
Julia este numele care se află zilele acestea în topul discuțiilor dintre toți cei pasionați și implicați în agricultura arădeană. Este vorba de cea mai performantă semănătoare Gaspardo ce a putut fi văzută până acum în România și care deja „și-a intrat în pâine” la Curtici.
Punerea în funcțiune a noii semănători s-a desfășurat la ferma dlui Dimitrie Muscă, proprietarul CAI Curtici, care lucrează o suprafață de peste 7.500 de ha. Julia a început semănatul cu o parcelă de 231 de ha, fiind adaptată special pentru parcele foarte mari de teren.
„Este pentru prima dată când avem această semănătoare de la Gaspardo cu 24 de rânduri. Este o imensitate de la un capăt la altul, distribuie în pământ porumbul, floarea-soarelui și semințele pe care le punem, totul supravegheat pe calculator. Am recurs la această mașină pentru că are o productivitate foarte mare; dacă merge cu 9-10 km/h, înseamnă că face până la 16-17 ha de lucru într-o oră. La alimentare este prevăzută cu un buncăr foarte mare în care se pune sămânța și, astfel, poate să lucreze toată ziua. Liniștit cu această semănătoare poți să lucrezi circa 150 ha/zi”, a declarat domnul Muscă într-un interviu la fața locului.
Caracteristicile tehnice ale noii semănători Julia sunt impresionante: cele 24 de elemente de semănare, la o distanță de 70-75 cm, ideală de folosit la semănat porumb, floarea-soarelui și soia o fac lider în materie de randament pe suprafețe mari și foarte mari. Ele sunt alimentate automat printr-un buncăr centralizat pentru semințe, de 2.000 litri și buncăr centralizat pentru îngrășă­- mânt, de 7.000 litri, cu un control precis și monitorizare directă a fiecărui element din cabina tractorului, prin conexiunea ISOBUS.
Fermierul Muscă a mai precizat că „aceasta este tendința, mașinile să fie cât mai mari și performante, cât mai automate, pentru ca, în final, să reducem numărul de mecanizatori care lucrează câmpurile. Noi suntem foarte mulțumiți. Până acum, lucram cu 3 mașini de 16 rânduri; de acum o să recurgem la 2. Aceasta este prima semănătoare, mai vreau să cumpăr încă una, tot de această dimensiune.”
Semănătoarea Julia de la Maschio Gaspardo mai este dotată cu element de semănat MTR HD, un sistem de ultimă generație, cel mai robust din gamă, putând fi folosită la viteze mari de lucru și în teren cu prelucrare minimă sau neprelucrat. Poate fi dotată, de asemenea, și cu element de semănat isotronic, sistem Maschio Gaspardo cu transmisie electrică. Julia este ghidată printr-un sistem GPS, cantitatea de semințe sau îngrășăminte fiind controlată pe fiecare secție. Specialiștii care au văzut-o în acțiune au și făcut deja o comparație plastică: față de o semănătoare standard, Julia este ca un avion transatlantic în competiție cu un avion ultra ușor, de agrement.
„Mecanizarea și automatizarea sunt atât de puternice, încât vin să suplinească minusul care se va crea în forța de muncă. Aceste utilaje vor fi viitorul agriculturii”, a concluzionat producătorul agricol.
Semănătoarea pneumatică de mare precizie Julia este unul dintre utilajele revoluționare aduse în România de Maschio Gaspardo și prin care brandul italian își consolidează poziția de lider în domeniul agricol din Europa.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției