Aradul tinde să devină unul dintre oraşele României în care artele marţiale sunt „acasă”, dat fiind că tot mai mulţi arădeni practică aceste sporturi orientale străvechi, mulţi dintre practicanţi reuşind performanţe notabile şi devenind cunoscuţi la nivele europene şi mondiale.

În linia eforturilor de popularizare a artelor marţiale în Arad şi de promovare a Aradului în lume şi prin aceste sporturi, Clubul Sportiv Seishi-Budo Arad organizează şi desfăşoară în zilele de 3 şi 4 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Seminarul Internaţional de Ju-Jitsu Kobudo tradiţional.

Organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean şi cu Centrul Judeţean de Cultură şi aşezat sub lozinca „Aradul contează!”, seminarul va avea printre participanţi şi invitaţi de marcă din SUA, Elveţia, Turcia, Bosnia-Herţegovina şi România – maeştri ai artelor marţiale cu zeci de ani de antrenamente şi de experienţă.

„Sufletul” şi „motorul” efortului de organizare a seminarului este shihan Pavel Milovan, maestru al acestui stil de luptă, 8 dan, fost elev şi discipol al neuitatului Mihai Botez, cel rămas în memoria afectivă a arădenilor drept Mişa baci. „Am fost ucenicul lui Mişa baci şi îi sunt «moştenitorul cu testament» în artele marţiale. Moştenirea care-mi revine nu se referă însă la valoarea lui Mişa Baci sau la rezultatele sale, ci la efortul continuu de a promova artele marţiale ca pe o formă de educare a corpului şi a caracterului. Este drept că în artele marţiale se face sport, însă mai presus de muşchi se educă sufletul şi mintea, caracterul adică. Înainte de a fi sport, artele marţiale sunt un sistem extrem de complex de reguli de comportament şi de vieţuire. În acest sens, artele marţiale sunt mai apropiate de educaţia propriu-zisă şi de cultură decât de sport”, ne-a declarat Pavel Milovan.

Programul manifestărilor din cele două zile ale seminarului este alcătuit din exersări de tehnici şi examinări în vederea acordării unor grade înalte cursanţilor. „Dat fiind că la manifestare vor fi prezenţi maeştri de mare valoare şi de mare recunoaştere internaţională, în cadrul seminarului vor fi sesiuni de prezentare şi exersare a unor tehnici marţiale specific japoneze, şi o sesiune de examinare a unora dintre cei prezenţi – pentru accederea în grade înalte de clasificare. Pentru noi, practicanţii de arte marţiale, va fi un excelent prilej de a-i vedea la lucru pe maeştrii care vor fi prezenţi şi de a ne îmbogăţi bagajul de cunoştinţe şi de deprinderi, însă este şi un excelent prilej pentru public de a lua contact cu o activitate (nu vreau să-i spun sport), prin care se crează o armonie perfectă între corp şi spirit. Este şi o ocazie prin care noi, arădenii practicanţi de arte marţiale, facem cunoscut lumii Aradul şi România”, a spus Pavel Milovan.

Programul manifestărilor constă din două seminare sâmbătă (între 10,00 şi 12,00 şi între 15,00 şi 17,00, iar duminică o sesiune de examinare între 10,00 şi 12,00 şi un seminar de încheiere între 15,00 şi 17,00. Intrarea este liberă.

Recomandările redacției