Apropierea sezonului rece şi anunţatele probe la instalaţiile de încălzire branşate la sistemul centralizat al oraşului este su­biectul unei analize a Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative din Arad. Concluziile analizei au fost făcute publice de ULALA într-un comunicat de presă, comunicat pe care îl redăm mai jos integral.
„Începe sezonul rece. Probele la instalaţia termică a oraşului au fost programate şi probabil că toate condiţiile de furnizare a căldurii sunt deja asigurate. Aşadar, putem avea siguranţa furnizării căldurii pe timp de iarnă. Cu toate că nu­mărul beneficiarilor a scă­zut mult. Calculând debran­şările, deşi s-au înregistrat doar 62 de deconectări, în vara anului 2016 scări complete de bloc au renunţat la sistemul centralizat de fur­ni­zare a energiei termice. Aceste deconectări s-au făcut pentru că arădenii şi-au căutat singuri alternativă la sistemul centralizat de în­călzire, preţul gigacaloriei şi dezechilibrele instalaţiilor în urma deconectărilor ilegale care au produs debranşări de imobile fiind principalele motive de deco­nectare.
Nu putem ignora declara­ţiile publice ale Poliţiei Locale,  CET Hidrocarburi şi ale Biroului de Presă al Primăriei. Iată că, în sfârşit, avem o recunoaş­tere publică a incompetenţei instituţiilor care nu respectă legea şi care puteau controla fenomenul debranşării astfel încât banii arădenilor să nu fie risipiţi pe investiţii care nu mai servesc numărului de be­neficiari pentru care au fost făcute. În acest sens, ULAL Arad a făcut nenumărate sesizări iar reacţiile la poziţia ULAL ne fac să ne întrebăm dacă, de fapt, nu se doreşte distruge­rea sistemului centralizat de încălzire al oraşului. Ar fi interesant de ştiut şi punctul de vedere al Instanţei de Judecată Arad atât în ceea ce pri­veşte «practica unitară» în cazul debranşărilor cât şi faptul că  amenda, ca măsură aplicată în cazul unei contravenţii reglementate de lege, a ajuns o simplă idee.
Reamintim instituţiilor locale responsabile că, referitor la asigurarea încălzirii pe timp de iarnă a arădenilor, deciziile şi măsurile luate până în acest moment ne-au adus la următoarea situaţie:
– 300 de asociaţii de proprie­tari au datorii la CET H, datorii ce reprezintă consumuri de energie termică aferente sezonului trecut şi chiar mai vechi;
– conform situaţiei restan­ţi­erilor CET H de la sfârşitul lunii august, din cele 300 de asociaţii de proprietari 46 au înche­iate angajamente de plată în ceea ce priveşte eşalonarea datoriilor cu un sold ce depă­şeşte suma de 450.000 de lei.
În aceste condiţii, iarna va fi grea nu doar pentru aceste asociaţii, ci şi pentru ceilalţi consumatori. Nu de alta, dar  încă suntem în topul preţului la gigacalorie. Noroc că domnul Lucian Riviş Tipei, care ştie de mult timp şi foarte bine si­tuaţia dezastruoasă de la CET, are în mânecă, aşa cum a declarat recent, soluţiile pentru eficientizarea CET. Oare de ce nu le-o fi pus deja în practică?”

  • alex spune:

    ce sa zica judecatoria Arad? ca nimeni nu te poate obliga sa cumperi un produs, in speta caldura de la cineva daca e scumpa si proasta, referitor la debransari … aceasi problema. Si daca o Judecatorie a hotarat ca amenzile sunt ilegale ce tot o dati de gard. stiti de legea care obliga cetul sa monteze ceasuri pt apa calda cu senzor de temperatura? e de prin 2006 si …?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției