Senatori ruşi au anunţat marţi că intenţionează să-i propună fugarului american Edward Snowden, care a obţinut azil temporar de un an în Rusia, să lucreze împreună cu ei la asigurarea protecţiei datelor personale ale cetăţenilor ruşi, transmite AFP.

Edwar-Snoe.jpg‘O să îl contactez pe dl Snowden chiar astăzi ca să îi propun o eventuală colaborare’, a declarat pentru agenţia publică RIA Novosti senatorul Ruslan Gattarov, şeful grupului de lucru din Consiliul Federaţiei (camera superioară a legislativului), însărcinat cu supravegherea respectării vieţii private a cetăţenilor. Este vorba de o colaborare în domeniul ‘protecţiei datelor personale’, a precizat Gattarov.

‘Sarcina noastră este să depistăm punctele slabe în protecţia datelor personale şi să facem astfel încât ele să fie eliminate’, a subliniat senatorul.

Pavel Durov, fondatorul reţelei ‘Facebook’ ruse Vkontakte, i-a propus deja lui Snowden, în urmă cu o săptămână, să se alăture echipei sale de informaticieni pentru a se ocupa de protecţia datelor personale ale utilizatorilor acestei reţele sociale care este numărul unu din Rusia.

Avocatul rus al fostului angajat la CIA, Anatoli Kucerena, a precizat marţi că nu ştie care este opinia clientului său în legătură cu aceste propuneri. ‘Nu ştiu încă ce se va întâmpla cu el, unde va lucra. Atunci când va lua o decizie, şi dacă îmi permite, vă voi spune’, a declarat Kucerena agenţiei de presă Interfax. Avocatul a anunţat, totodată, că a trimis luni lui Lon Snowden, tatăl informaticianului, şi mai multor prieteni invitaţii oficiale pentru a veni în Rusia.

Potrivit avocatului, Edward va face fără îndoială declaraţii jurnaliştilor, îndată ce va avea posibilitatea. ‘Cred că trebuie aşteptat ca tatăl său să vină şi să fie luate decizii importante în consiliul de familie’, a spus el.

Fostul consultant al serviciului de securitate american Edward Snowden a obţinut la 1 august drept de azil temporar pentru un an în Rusia, spre marea nemulţumire a Washingtonului, şi se află de acum ‘pe teritoriu rusesc’, într-un ‘loc sigur’, a spus Kucerena.

Washingtonul a cerut în mai multe rânduri extrădarea lui Snowden în SUA, unde a fost inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri răsunătoare în legătură cu supravegherea electronică mondială efectuată de americani.

 

(AS – autor: Argentina Traicu, editor: Mariana Ionescu)

 

Recomandările redacției