igasSenatorul Constantin Traian Igaş acuză Guvernul USL că „îşi bagă mâna-n bugetele locale” prin emite­rea unei ordonanţe de urgenţă care prevede virarea la bugetul statului a 30% din taxele judiciare. „În ultima perioadă, Guvernul USL nu mai re­zistă tentaţiei de a-şi băga mâna în bugetele locale. Călcând în picioare autonomia locală, Uniunea Social Liberală a mai aprobat rapid o ordonanţă de urgenţă prin care îşi bagă mâna în veniturile încasate de autorităţile locale din taxele judiciare de timbru. În acest fel, actualul guvern ne întoarce în timp cu cel puţin zece ani, încercând din răsputeri să readucă banii de la comunităţi la centru, astfel încât să poată dispune de ei după bunul plac. Această gândire a guvernanţilor este foarte periculoasă pentru cetăţeni”, declară se­natorul Igaş.
Senatorul este profund preocupat de faptul că plătitorul de taxe de timbru judiciar nu ştie unde anume se duc aceşti bani şi nici nu are pe cine trage la răspundere pentru folosirea lor. „Atunci când banii pe care cetăţenii îi plătesc sub formă de taxe şi impozite rămân la bugetul local, pot să îi tragă la răspundere pe reprezentanţii localităţii, dar când din ce în ce mai mulţi bani cuveniţi comunităţii locale ajung la bugetul centralizat, arădeanul pe cine trage de mânecă dacă nici nu ştie unde vor fi direcţionaţi banii aceia munciţi de el?”, întreabă retoric senatorul Igaş.
Prin ordonanţa amintită, Guvernul a decis ca la sfârşitul fiecărei zile lucrătoare să se vireze statului 30% din taxele judiciare plătite în ziua respectivă, acelaşi act normativ stipulând procentul va urca de anul viitor la 45%.
Constantin Traian Igaş afirmă că decizia guvernanţilor USL nu este corectă faţă de administraţiile locale, întrucât aceste venituri rămâneau până acum la bugetul local, la comunitatea formată din cetăţenii care plă­tesc aceste taxe. „USL vrea lipsă de transparenţă pentru un control cât mai politizat al instituţiilor statului şi al administraţiilor locale. Nu este corect faţă de cetăţeni, nu este corect nici faţă de generaţiile care vor veni”, declară în încheiere senatorul arădean.

Recomandările redacției