Ministrul PSD al Sănătății este consecvent în aplicarea unor măsuri riguros adecvate evoluției pandemiei. Ca urmare a îndeplinirii criteriului anunțat, respectiv scăderea sub jumătate din total a numărului paturilor ATI ocupate de bolnavii COVID, Alexandru Rafila propune eliminarea certificatului verde pentru acces în centrele comerciale, la intrarea în marile magazine și instituțiile publice.

Decizia ministrului Sănătății este felicitată de senatorul PSD Arad, Eusebiu Pistru, care enunță câteva din beneficiile renunțării la certificatul verde:

„○Dispare certificatul electronic în plan național, folosit pentru accesul în centrele comerciale, instituții publice, hoteluri, pensiuni, restaurante ș.a.

Se permite organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive ș.a.), cu participarea a cel mult 200 de persoane;

Sunt permise în limita a până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar, competițiile sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, cursuri, conferințe, workshop-uri, piscine, săli de sport/fitness, ș.a.

Purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie în spațiile publice închise și în spațiile deschise aglomerate.

In ceea ce privește măsurile de sănătate publică păstrate acestea vor fi:

Menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat;

Menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire și asistență, a personalului de specialitate și auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice;

Menținerea măsurilor de igienă și dezinfecție în toate mijloacele de transport public;

Rămân interzise activitățile în baruri, cluburi și discoteci;

Se recomandă menținerea regimului de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

Se recomandă ca în instituțiile publice centrale și locale să se păstreze programul de lucru decalat“, susține Pistru.

Recomandările redacției