Senatorul Eusebiu Pistru susține că PSD a impus măsuri care au crescut veniturile a zece milioane de români, s-a alocat cel mai mare buget la investiții, în special pentru infrastructura de transport, s-a schimbat abordarea în privința pandemiei, s-au luat măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri și pentru îmbunătățirea colectării taxelor și se asigură susținerea natalității și a familiilor. În prima lună de guvernare!

Domnul Președinte, Marcel Ciolacu, a explicat în direct, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3 că:

«S-a dovedit o coaliție eficientă în ce privește bugetul de stat. Am avut bugetul în mai puțin de două săptămâni, e un buget predictibil. E important pentru stabilitatea macroeconomică să ai bugetul până la 1 ianuarie. Am declarat că nu am ținut cont de sondaje, de anumite previziuni că va scădea PSD, ne-am asumat intrarea la guvernare și cred că am făcut bine. Ne-am arătat forța politică și faptul că suntem partid responsabil. Ce este greu e faptul că PSD și-a asumat ministere complicate, cum e Sănătatea. Avem acest val 5, nu e depășită pandemia, cum au spus unii că am învins pandemia. Văd o schimbare de abordare promisă de PSD și prin vocea lui Rafila în ce privește relaționarea cu românii în această problema. Venirea PSD la guvernare a reprezentat o stabilitate politică evidentă, dar cel mai greu e să recâștigi încrederea românilor. Sunt multe lucruri pe care le-am ratat în ultimii doi ani, inclusiv vaccinarea, bâlbele care nu mai erau permise în valul 4.»“, transmite Pistru.

Transportul în comun, principalul focar de infectare

Referitor la certificatul verde, Marcel Ciolacu a subliniat faptul că:

,,Dacă nu încercăm să recâștigam credibilitatea românilor, nu vom depăși pandemia. Sunt doi ani de zile de când vorbim. E evident că va trebui să învățăm să trăim cu acest virus. Nu știu cât timp va dura. A venit cu o propunere legislativă că să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe ATI. Nu s-a ajuns la formă cea mai bună, au existat discuții despre constituționalitate, despre eficientă. Anumite măsuri trebuie luate în zona de transport în comun, s-au luat în toată Europa. E clar că acolo se transmite cel mai ușor virusul.”

În ceea ce privește restricțiile și introducerea de certificatul verde, Marcel Ciolacu a spus faptul că: ,,Anumite măsuri trebuie luate dar trebuie mai întâi să vedem ce se întâmplă în Europa, e evident că nu putem stopa valul. La transportul în comun, vom vedea câte persoane pot merge, să nu mai fie înghesuieli. Noi avem certificatul în vigoare, nu s-a mers cu lege pentru că nu erau lucruri majore să diferențieze OUG în vigoare de proiectul de lege. Eu nu cred în certificat ca un singur instrument. Nu trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze. Legea propusă de PNL prevedea obligativitatea vaccinării medicilor, nu am fost de acord. Sunt măsuri cu care putem preveni valul. Cred că un pic cam târziu să vii cu măsuri prin act legislativ. E o previziune văzând ce se întâmplă acum în Europa, o să ajungă și în România după trei săptămâni, dar repet, nu e singura măsură. Va trebui să căutăm măsuri dacă avem iarăși presiune pe ATI. Cu aceste medicamente, cred că vom încerca să oprim criza. Trebuie niște centre de urgență cu tratament ambulatoriu.”

Referitor la îngroparea românilor în facturi, Marcel Ciolacu a declarat:

,,Funcționăm pe o lege propusă de actualul ministru, lege ineficientă, neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea. Va trebui o ședință de coaliție și să venim cu alt act normativ atât la persoane fizice, dar și la companiile românești, pentru că se formează un lanț. Am reușit să introducem acel pachet social cu destinație zece milioane de români și am anticipat ce se va întâmpla în ianuarie. Trebuie o ședința cu ministrul Energiei și găsită altă modalitate mai accesibilă pentru populație și companii. Am văzut că în anumite zone ale Europei au fost mai pregătiți. Există un fond pe care România putea să îl acceseze de acum doi ani, era destinat către zona de energie. Aș vrea să știu de la directorul de la Romgaz de ce nu a fost pregătit pentru această criză și de ce nu avem extracțiile pe care le așteptăm. De onshore nu am mai vorbit, am cerut clar că la legea offshore să venim și cu cea onshore. Când ești director la o asemenea companie, vreau să știu ultimele investiții în noile capacități”.

Recomandările redacției