Guvernul a adoptat actul normativ care prelungește perioada de valorificare a producției și pe cea de depunere a documentelor din programul Tomata.

Ministrul PSD al Agriculturii a probat încă odată că face ce promite și că micii fermieri au în el un veritabil partener. Este o gură de oxigen pentru legumicultorii care în acest an s-au confruntat cu mari dificultăți, de la vremea rece prelungită până la explozia prețurilor la energie, care au crescut semnificativ costurile de producție și care, evident, au îngreunat/întârziat și vânzările.

Prin decizia ministrului Chesnoiu, termenul pentru valorificarea producției crește de la 10 iunie la 1 iulie, iar cel privind depunerea documentelor justificative pentru ciclul 1 de producție se prelungește până la 30 august, față de 30 iunie, cât era inițial, ne declară senatorul PSD, Eusebiu Pistru.

În acest fel, mai mulți fermieri/legumicultori români vor beneficia de sprijinul maxim de 4.000 de euro/an/exploatație.

În ceea ce privește rezerva alimentară a României, nu există nicio problemă

Trebuie făcută o distincție între o criză alimentară determinată de lipsa produselor și criza economică pe care o resimțim, care a determinat scumpiri care fac inaccesibile unele produse alimentare pentru persoanele cu venituri mici. În acest moment, România produce considerabil mai multe produse alimentare decât are nevoie pentru consumul intern. V-aș da câteva exemple comparative între producție și consum și anume: la cereale, cum ar fi grâul, România produce 11.421.000 tone și consumă 4.480.000 tone; porumb se produc 15.186.000 tone și se conumă 6.396.000 tone, floarea soarelui producem 3.146.000 tone și consumăm 1.977.000 tone – din totalul produs, 800.000 tone reprezintă ulei procesat în România și exportat, iar la orz producem în jur de 1.895.000 tone și consumăm 704.000 tone.

PSD a propus și s-a adoptat deja, cadru legal pentru majorarea rezervelor de produse alimentare ale statului. Din această perspectivă nu există nici un risc major să avem o criză a alimentelor în România. Afirmația președintelui Iohannis privind rezervele de alimente ale statului este, din perspectiva PSD, expresia recunoașterii faptului că România trebuie să proceseze mai multă materie primă în țară și să reducă astfel dependența de importurile de alimente. În acest sens, la propunerea PSD, este în pregătire un proiect de act normativ care acordă producătorilor o primă de 10% din valoarea producției procesate în țară, mai spune Pistru.

Fără taxe noi la salarii

Totodată PSD pregătește și un pachet de măsuri fiscale, astfel încât să se ajungă la echitate și echilibru între taxarea muncii și cea a capitalului. Pachetul de măsuri fiscale este în faza de definitivare, dar din perspectiva PSD, următoarele coordonate sunt esențiale:

-Nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale.

-Pensiile speciale se impozitează progresiv; cu cât sunt mai mari cu atât procentul și impozitului plătit cresc.

-Salariile bugetarilor care depășesc salariul președintelui Republicii se impozitează progresiv; cu cât e mai mare salariul cu atât procentul aplicat și impozitul plătit cresc.

În această perioadă de crize multiple majore se instituie, temporar, o taxă de solidaritate, aplicată companiilor mari, cu cifră de afaceri ce depășește 100 de milioane de euro; e nefiresc ca taxarea acestora/sumele efectiv încasate de stat să reprezinte un procent insignificant, între 0,3 și 0,8%, din cifra lor de afaceri. Nu se mai acordă/extind facilități fiscale nici la nivel de salariați, nici la nivel de companii. Se realizează o ajustare/echilibrare între impozitarea muncii și cea a capitalului. Acum munca e mult mai consistent impozitată/taxată decât capitalul. Se ajustează impozitarea proprietăților pentru a reflecta realitățile din piață. Sistemul impozitării progresive a veniturilor se va aplica doar din momentul în care ANAF va opera cu un soft performant (care e în curs de achiziție/implementare) care să elimine birocrația și să declarațiile fiscal stufoase.

Termenul limită pentru adoptarea pachetului de măsuri fiscale este finalul lunii iunie, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023, încheie senatorul Eusebiu Pistru.

Recomandările redacției