Senatul a adoptat proiectul PSD care modifică Legea pentru alegerea preşedintelui României, schimbările constând în posibilitatea unui alegător de a semna pentru susţinerea mai multor candidaturi şi dublarea amenzilor, relatează Mediafax.
Iniţiativa legislativă a social-democraţilor a fost adoptată de Senat, primă cameră sesizată, cu 70 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 12 abţineri. Camera Deputaţilor va da vot asupra proiectul, în calitate de for decizional.
Potrivit articolului 4, alineatul (2) al proiectului de lege care propune modificarea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, depus la Senat pe 2 mai, în procedură de urgenţă, „candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente, pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi”. Forma actuală a legii prevede că „un alegător poate susţine un singur candidat”.
Proiectul iniţial permitea desfăşurarea campaniei electorale şi în şcoli, dar conform raportului comisiei de specialitate s-a revenit printr-un amendament. Astfel, potrivit art 37 alin (4), „În unităţile militare, în unităţile şi instituţiile de învăţământ, în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, în sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, secţiilor consulare, institutelor culturale din străinătate, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.

Recomandările redacției